Ai lucrat în străinătate? Iată ce trebuie să faci că să iei pensie în România

Cetățenii români care au muncit legal în alte țări pot adăuga vechime perioadei respective, care să fie luată în calcul la stabilirea pensiei.

Românii care au lucrat cu contract în străinătate își pot depune cererea de pensionare în statul în care au domiciliul sau în țara unde au muncit ultima oară.

n România, cererea se depune la Casa teritorială de pensii de care aparține cu domiciliul, împreună cu actele doveditoare.

De aici înainte, autoritățile din România vor calcula pensia pentru perioadele lucrate în străinătate.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim și cel complet de cotizare sunt de 15, respectiv 35 de ani, dar atingerea lor se face prin creșteri graduale. Pentru femei nu s-a ajuns încă la stagiul complet de 35 de ani și la vârsta standard de 63 – abia în 2030 vor fi atinse.

Spre exemplu, la 1 ianuarie 2019, stagiul complet pentru femei este stabilit la 31 de ani, iar vârsta standard de pensionare, la 61 de ani.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), la depunerea cererii de pensie pentru limită de vârstă, anticipată sau anticipată parţială, solicitanţii au nevoie, pe lângă cererea de pensie, de o serie de documente, notează dcbusiness.ro.

Mai exact, este vorba despre formularul de cerere E 202; formularul E 207; o declaraţie pe propria răspundere; o copie după actul de identitate românesc (dacă deţin dublă cetăţenie sau dacă au menţinut cetăţenia română); carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate; livretul militar original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate; diploma de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate sau adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi forma de învăţământ; o adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
Sursa:www.sputnik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *