Ajutor belgian pentru copii cu autism la spitalul Obregia – De unde vin fondurile şi cum arată proiectul

Un număr de 300 de copii cu tulburări de spectru autist vor fi investigaţi clinic, genetic şi imagistic la Spitalul “prof. dr. Al. Obregia”, iar la final se va elabora un Registru naţional, care va conţine date despre incidenţa acestei afecţiuni în România, 360MEDICAL.ro.

Acţiunea va avea loc în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu tulburări de spectru autist prin promovarea unor strategii de diagnosticare precoce şi măsuri de prevenţie”. Proiectul este finanţat din fonduri norvegiene, are o valoare de 1,5 milioane de euro şi se va implementa, timp de patru ani, la Spitalul Clinic de Psihiatrie “prof. dr. Al. Obregia”, informează Agerpres.

Obiectivul principal al proiectului este acela de recunoaştere precoce şi diagnosticare a autismului, dezvoltarea şi implementarea unui protocol pentru studii genetice şi de neuroimagistică, recomandări centrate pe fiecare pacient în parte.

Parteneri în acest proiect sunt Spitalul Clinic de Psihiatrie “prof. dr. Al. Obregia”, Universitatea din Oslo şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale “Victor Babeş”.

“Aşa cum ştie toată lumea, patologia din spectrul autist este una dintre cele mai complexe afecţiuni psihiatrice atât prin tabloul clinic pe care îl prezintă în mod clasic orice copil cu autism legat de dificultăţile de comunicare, de socializare, de comportament, cât şi prin alte probleme medicale pe care aceşti copii le pot prezenta, cum ar fi epilepsia, tulburările gastrointestinale, probleme de imunitate. Incidenţa acestei afecţiuni a crescut foarte mult în ultimul timp. Astfel că studii recente arată o incidenţă de 1 la 59 de copii”, a declarat într-o conferinţă de presă, medicul Magdalena Budişteanu.

Potrivit acesteia, mulţi copii cu tulburarea de spectru autist rămân încă nediagnosticaţi la o vârstă mică şi ajung să fie diagnosticaţi la o vârstă “destul de mare” în perioada preşcolară sau chiar la vârstă şcolară, ceea ce influenţează “considerabil’ modul de tratare a lor şi de integrare în mediul şcolar şi ulterior profesional având în vedere faptul că intervenţia se face mai târziu.

O altă problemă pe care specialiștii încercă să o rezolve cu ajutorul acestui proiect este
implementarea tehnicii de secvenţiere de înaltă rezoluţie care încă nu este disponibilă în România la nivelul întregii ţări.

Aceasta tehnică se poate practica doar în câteva centre private în România și nu este o investigaţie de care să poată beneficia orice pacient cu tulburarea de spectru autist sau cu altă tulburare de neurodezvoltare.

sursa :stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *