Aliment nelipsit de pe masa de Crăciun, plin de E-uri. Avertisment lansat de ANPC pentru români
Este luna cadourilor, iar cei mai mulţi dintre noi oferim daruri “dulci” celor apropiaţi. De o atenţie deosebită, în această perioadă magică, se bucură copiii, pe care trebuie să-i protejăm de E-urile din comerț. Autorităţile recomandă vigilenţă în alegerea produselor culinare din magazine, pentru a evita anumite neplăceri sau probleme de sănătate.
ANPC trage un semnal de alarmă
Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor îi atenţionează pe românii care vor să facă o serie de cumpărături pentru masa de Crăciun să fie atenție la eticheta produselor și să se ferească de unele E-uri periculoase pentru sănătate. ANPC dezvăluie, cu lux de amănunte, ce trebuie să faci la raftul cu alimente din magazin, mai ales în preajma sărbătorilor, ademeniți de oferte și ambalaje atrăgătoare.
Atenție la etichetele cozonacilor din comerț. Lista E-urilor periculoase
ANPC a lansat un avertisment pentru cei care vor să cumpere de sărbători cozonaci din comerţ. Din analiza mai multor produse, Autoritatea a constatat “existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”. Astfel, toată lumea trebuie să fie atentă la etichetele produselor. Multe dintre sortimentele de cozonac din comerţ conţin substanțe periculoase.
„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii articiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, a transmis ANPC.
Ce trebuie să facă toți românii la cumpărături
Președintele ANPC, Mihai Culeafă, a dorit să evidenţieze şi problema absenţei etichetei de pe unele produse alimentare, sfătuindu-i pe consumatorii români ca, mai ales în această perioadă în care târgurile de Crăciun și-au deschis porţile, să privească eticheta ca pe un criteriu principal de selecţie a dulciurilor, nicidecum ca pe o informaţie facultativă.
Astfel, tuturor ne revine responsabilitatea de a alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor și procentajul unor ingrediente. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului ori a spaţiului de depozitare pot spune multe despre calitatea produsului pe care vrem să-l cumpărăm.
„În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului sau a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului”, a mai precizat Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor.
Explicații prețioase despre produsele din magazine
Directorul ANPC a mai explicat că și-a dorit ca, prin aceste informații oferite, românii să știe ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă și să afle care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să se ferească.
„Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături şi, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicaţii, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în faţa unei decizii care, deşi nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizaţi”, a declarat Mihai Culeafă.