Alimentul pus în pericol de încălzirea globală. Producția s-ar putea reduce la jumătate

Grecii trag un semnal de alarmă privind încălzirea globală! Pe lângă furtunile și tornadele tot mai dese apărute din cauza schimbările climatice, iată că o adevărată industrie cu tradiție de mii de ani din Grecia are acum de suferit din aceeași cauză. Vorbim despre producția de ulei de măsline, care riscă să scadă la jumătate!

Aliment foarte apreciat, pus în pericol de încălzirea globală

Meteorologii atrag mereu atenția asupra faptului că planeta se încălzește de la an, la an. Recorduri de temperaturi sunt bătute anual, iar acest lucru începe să ne afecteze din ce în ce mai mult. Pe lângă alte domenii, și agricultura are de suferit, din cauza secetei. Și în Grecia au fost temperaturi neobișnuit de ridicate, dar și o secetă cruntă, iar acum totul se vede în producția de măsline.

Fermierii greci se așteptau la un an foarte slab, iar semnalele au început de astă-iarnă. Și fermierul Michalis Antonopoulos și-a dat seama că îl așteaptă un an dificil, cu o producție de măsline mult sub nivelul mediu. A realizat asta cu luni bune înainte de luna noiembrie, când începe culesul măslinelor. Iarna trecută nu au căzut suficiente precipitații în Grecia, iar primăvara a debutat cu temperaturi record de 38 de grade Celsius. Totul a culminat cu venirea verii, când Grecia a fost lovită de un val de căldură năucitor. Atunci a știut că afacerea sa este în pericol, deoarece măslinii au avut de suferit, iar încălzirea globală este o realitate cruntă.

Aliment foarte apreciat, pus in pericol de incalzirea globala
Aliment foarte apreciat, pus in pericol de incalzirea globala

Producția ar putea scădea la jumătate

Livada sa este situată în Kalamata, cea mai renumită regiune din Grecia pentru producţia de ulei de măsline. Din păcate, anul acesta producția va fi una foarte slabă. Ramurile măslinilor sunt pe jumătate goale, iar măslinele sunt mici sau zbârcite. „Vedem fenomene şi probleme cu care nu ne confruntam în urmă cu 20 de ani”, avertizează Antonopoulos, care conduce cooperativa locală de ulei de măsline. Bărbatul estimează că producţia regională va fi cu 50% mai mică în acest an, iar veniturile vor scădea considerabil.

Este rezultatul celei mai fierbinți veri înregistrată vreodată în Europa! Din păcate, oamenii de ştiinţă avertizează că trebuie să ne obișnuim cu astfel de fenomene, deoarece situația nu pare să se îmbunătățască prea curând, ba din contră. Temperaturile vor continua să crească, iar odată cu ele vine și seceta și celelalte fenomene meteo haotice, cu care oamenii nu sunt obișnuiți.

Din cauza secetei, producția de ulei va scădea, iar ”aurul verde din bucătărie”, cum mai spus grecii uleiului de măsline, va fi din ce în ce mai greu de găsit în țări îndepărtate, precum Japonia, de altfel un importator masiv de astfel de produse.

„Anul acesta ne-a arătat că arborii nu pot să facă faţă unor condiţii meteo extreme. Este un exemplu clasic al schimbărilor de mediu prin care trecem”, a conchis Antonopoulos.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *