Alina Mungiu face praf Europa: „Rasism, nu ne vor înăuntru, orice am face!”

„Politicienii francezi trăiesc în conflicte de interese și se simt foarte bine, în viața lor cei de la Bruxelles nu au reușit să curețe o țară, Ambasadele fac ce vrea presa”.

 Președinta Societății Academice Române, scriitoarea Alina Mungiu-Pippidi, a făcut o analiză extreme de tranșantă a realității politice în relația România — Europa. Cunoscuta scriitoare și activistă civică a fost invitată de jurnalistul Val Vâlcu în cadrul interviurilor DCNews.

Ambasadele „fac ceea ce vrea presa pe care o citesc votanții lor”, iar critic ape care diplomații străini o adresează României este în mare parte nedreaptă.

„Ambasadele fac în mare parte ce vrea presa pentru că presa aia o citesc votanții lor”, spune Mungiu Pippidi. „Dacă nu reușești să schimbi părerea presei despre tine spunând că este coruptă, vândută și cumpărată de dușmanii tăi, trebuie să faci ceva mai mult decât atât. Sunt de acord că în mare parte critică pe care ne-o luăm este nedreaptă”.

Alina Mungiu Pippidi „s-a enervat foarte tare” în primul rând pe francezi, pe care îi acuză de o ipocrizie evidentă — „politicienii francezi s-au învățat să trăiască în conflicte de interese și se simt foarte bine”.

„Ambasadorii francezi ne-au spus cum putem scoate ceva din legislație pe care în legislația franceză nu ai putea să le pui pentru că politicienii francezi s-au învățat să trăiască în conflicte de interese și se simt foarte bine”, spune scriitoare.

Mai mult, Alina Mungiu amintește de cazul unui jurnalist francez pe care a trebuit să-l apere în instanță.

„Oameni ca mine ar fi în închisoare în Franța”, spune, șocant, Alina Mungiu Pippidi. „Ar trebui să mă duc la procesul unui ziarist francez zilele acestea, să îi explic că există noțiunea de corupție legală în Academie”.

În acest sens, președinta SAR revine la ideea că ambasadorii fac un joc politic în întâmpinarea preferințelor electorale — „Electoratul este rasist în Europa de Vest”, afirmă, șocant, Mungiu.

„Electoratul este foarte rasist în Europa de Vest și nu ne vrea înăuntru, orice am face”, declară Mungiu”. „Toate articolele apărute despre noi, zilele acestea, în Europa și America, alimentează îngrozitor, indiferent cine vine la putere — nu o să mai fie Dragnea, o să fie altcineva”.

O să vedeți, acela care vine, o să trebuiască să se lupte cu toate acestea, avertizează cunoscuta scriitoare.

„Am ocazia să mă bat cu aceste duble standarde în Occident”, spune Mungiu, „în viața lor de la Bruxelles nu au reușit să curețe o țară”.

Un interviu extrem de interesant acordat de Alina Mungiu Pippidi, care merită urmărit integral.

Sursa: https://ro.sputnik.md/analytics/20180713/20508289/alina-mungiu-praf-europa-rasism.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *