Amintiri cu gust de nostalgie…

O CALATORIE IN TIMP
” The Time Machine” m-a purtat de curand inapoi in timp prin anul 1970 si a poposit pe Str. Garii din Giurgiu chiar in dreptul unui Restaurant supranumit de localnici „La Covorul Rosu”. La micul Studio Foto de alaturi era mare agitatie,un grup de nuntasi asteptau sa faca pozele de nunta pe care mireasa si ginerele le vor pastra si apoi posta peste cateva zeci de ani pe Facebook!
Din usa Croitoriei de pe colt un mester cu metrul atarnat de gat imi face semne prietenoase si ma invita inauntru.Se invarte in jurul meu si imi cere voie sa faca niste schite de pe costumul pe care il purtam. Am intrat in joc si m-am rotit ca un manechin spunandu-i cu bucurie ca mi l-a facut un mester din Braila.
Trec apoi strada si intru in Cofetaria de pe coltul cu str. „Vasile Alecsandri” sa beau un „Cico” si privind in jur constat ca de fapt este aceeasi cladire din care imi cumparasem odata o uniforma scolara din prima bursa de la Liceu.
Un gand tainic si nedefinit ma indemna sa ma indrept catre Statuia ” Diana cu Caprioara ” din capatul strazii,de aceea am trecut grabit pe langa lustragiul care batea de zor cu cele doua perii in ladita de lemn,imi era teama ca daca imi lustruieste pantofii sa nu-mi murdareasca cu crema mansetele pantalonilor de la costumul pe care il imbracasem a doua oara.
Am poposit un timp in dreptul Ceasornicariei,in vitrina careia se legana in pendulul unui ceasornic vechi o papusica imbracata intr-o rochita de catifea visinie. M-am uitat instinctiv la ceasul de la mana,dar nu mai era vechiul UMF RUHLA-cadou de la un frate mai mare-ci un „POLJOT”,cumparat din Braila din prima solda de locotenent la Ianca.
Am ajund la Statuie si atunci am stiut de ce trebuia neaparat s-o examinez mai atent decat altadata cand de dupa coltul cu str. „Eroilor”,aparea o „Fata Vie”! Aveam senzatia ca peste cateva zeci de ani un fotograf celebru din Giurgiu ii va intreba pe „cei de o anumita varsta” daca Diana- Zeita , „Fata de Piatra”,are sau nu in spate tolba cu sageti. Nu existau aceste accesorii ,il asigur pe Domnul Arcanu ca zeita doar sugereaza cu mana dreapta ca ar scoate o sageata din tolba.
………………………………………………..
Apoi se facea ca intrasem la Cinema „Ilie Pintilie”,unde rula filmul „VIKINGII”.La scena spectaculoasa in care Einar (Kirk Douglas) urca la iuteala ” treptele” unei scari -de fapt niste topoare azvarlite de razboinicii sai cu indemanare si infipte in zidul cetatii asediate-tocmai atunci ,zic,s-a …rupt filmul,si in cele cateva clipe de intuneric m-am gandit cu multa durere la cei carora li se stinge lumina ochilor…

” VA ROG SA IMI SPUNETI CE VEDETI ACUM !”,aud glasul prietenos al medicului oftalmolog.
„Vad un cerc luminos de culoare galbena si punctul central”,i-am raspuns….

Mulţumiri alese domnului ANTON GHEORGHE!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *