Armata României recrutează soldaţi. Câte posturi sunt vacante şi ce solde se dau după înrolare

Potrivit MApN, sunt disponibile 1.484 de locuri în 28 de judeţe şi în Bucureşti. „Candidaţii înscrişi vor fi planificaţi pentru susţinerea probelor de selecţie aptitudinală generală, până la 25 iunie, iar pentru examinarea medicală, până la data de 30 iunie. Tot ce trebuie să faci este să te prezinţi la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparţii cu domiciliul, doar cu actul de identitate. Este recomandat să suni înainte de a merge la biroul de recrutare, pentru a afla cum te poţi înscrie prin e-mail”, transmite MApN.
Ministerul Apărării Naţionale a comunicat şi condiţiile de recrutare pentru viitorii soldaţi ai Armatei Române. Concret, candidaţii trebuie să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire. 

Instrucţia începe în toamnă

Apoi, cei care vor să devină militari profesionişti trebuie să fi absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. În fine, cei care optează pentru arma „auto” sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu” trebuie să aibă permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C, eliberat de către autorităţile române. 
Repartizarea celor selectaţi pe unităţi militare, arme/servicii şi specialităţi militare va avea loc în perioada 9-10 august (seria I) şi în data de 18 august (seria a II-a). Apoi, candidaţii fără pregătire militară prealabilă vor începe primul modul de formare în data de 23 august, spre deosebire de cei cu pregătire militară, care vor intra în programul de instrucţie abia pe 27 septembrie.

Cât încasează un militar

Soldele militarilor gradaţi profesionişti variază în funcţie de postul ocupat. Astfel, un soldat va primi în cont 2.770 de lei, un fruntaş – 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I). Conform legii, la aceste sume se adaugă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, dar şi valoarea financiară anuală a normelor de echipare. 
În plus, militarii gradaţi primesc din partea MApN o compensaţie lunară pentru achitarea chiriei în valoare de cel mult 50% din solda lunară. Mai mult, cei care primesc o astfel de compensaţie lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata în rate a unei locuinţe.
În fine, militarii gradaţi profesionişti pot fi selectaţi pentru misiuni externe, iar în acest caz la soldă se adaugă unele diurne care au o valoare demnă de luat în seamă. Astfel, militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valută de 120 de euro pe zi. Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi. În ambele cazuri, pe perioada misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor încasa în cont şi o soldă în lei dublată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *