Asigurarea obligatorie a locuinței. Dispare o amendă

Pe masa senatorilor se află un proiect ce prevede modificări importante la asigurarea obligatorie a locuinței (poliția PAD). Printre altele, pe lista dezastrelor naturale acoperite de această poliță ar urma să apară și furtunile, clădirile în pragul prăbușirii vor putea fi asigurare facultativ.

Dar poate cea mai importantă modificare: proprietarii nu vor mai fi amendați dacă nu încheie încheie o astfel de asigurare. În prezent, persoanele fizice și juridice riscă să plătească între 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

Pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic se va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile ce stau să se prăbușească nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.

Atât prețul poliței PAD, cât și daunele acoperite vor fi stabilite în lei, nu în euro. Asta ar însemna că nu vor mai exista fluctuații în funcție de cursul leu-euro. Practic, prețurile poliței PAD ar urma să fie de 50 de lei, față de 10 euro, respectiv 100 de lei, față de 20 de euro, iar daunele acordate – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro.

sursa:dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *