Asistenţii medicali şi moaşele nu mai trec aşa uşor examenul de grad – Măsuri dure introduse la examenul de grad principal

Ministerul Sănătății a înăsprit condițiile de organizare și desfășurare a examenului de grad principal pentru asistenți medicali și moașe în scopul prevenirii fraudelor, introducând observatori desemnați de șeful OAMGMAMR care să asiste în sălile de examen și condiții mai stricte de păstrare a testelor grilă, potrivit 360MEDICAL.ro

Astfel, un ordin publicat joi în Monitorul Oficial modifică și completează ordinul ministrului Sănătății nr. 1.137/2018, privind Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de grad principal pentru asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali, surori medicale și oficianți medicali.

Prima modificare majoră este a componenței comisiei centrale de examen, care urmează de acum să fie condusă obligatoriu de președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) și nu de “un membru al Biroului executiv al OAMGMAMR, desemnat de președintele OAMGMAMR”, cum prevedea forma anterioară a ordinului.

De asemenea, numărul de membri ai comisiei va fi fix de acum, cuprinzând 10 membri, din care 6 din partea OAMGMAMR și 4 din partea Ministerului Sănătății.

Astfel, noua componență a comisiei centrale de examen cuprinde: președintele comisiei (președintele OAMGMAMR), vicepreședinte (nominalizat de Ministerul Sănătății), 3 membri nominalizați de Ministerul Sănătății și 5 membri reprezentanți ai OAMGMAMR. Comisia va avea și un secretar, nominalizat tot de OAMGMAMR.

Până acum, comisia avea o componență variabilă, cuprinsă între 6 și 8 membri, din care președinte (desemnat de președintele OAMGMAMR), 3 vicepreședinți (unul nominalizat de Ministerul Sănătății și 2 vicepreședinți ai OAMGMAMR), și între 2 și 4 membri (1-2 nominalizați de Ministerul Sănătății și 1-2 reprezentanți ai OAMGMAMR).

O altă modificare importantă este înăsprirea condițiilor de păstrare a testelor-grilă.

Potrivit ordinului 1.137/2018, testul-grilă se transmite comisiilor locale de examen în ziua desfășurării examenului, pe adresa de e-mail indicată de președintele comisiei locale de examen, cu două ore înainte de începerea probei.

Noul ordin menține posibilitatea ca, în cazul comisiilor locale de examen unde multiplicarea testelor-grilă nu se poate efectua în două ore datorită numărului mare de candidați înscriși, testul-grilă sî poată fi transmis cu 24 de ore înainte de începerea probei, cu aprobarea președintelui comisiei centrale de examen.

Totuși, noul ordin introduce condiții stricte de păstrare a testelor-grilă transmise cu 24 de ore înainte  comisiilor locale de examen, prevederi care nu existau în ordinul 1.137/2018.

“Sigilarea plicurilor conținând testele-grilă se face prin lipirea acestora, lipirea ștampilei, semnarea peste ștampilă de către persoana desemnată de către președintele comisiei locale de examen, peste care se aplică bandă adezivă transparentă”, menționează o nouă prevedere introdusă prin noul ordin.

Potrivit legislației, testul-grilă conține 100 de întrebări și se desfășoară pe durata a două ore, pe parcursul cărora candidatul completează grila de răspuns.

În iulie, Ministerul Sănătății a introdus o “taxă de examen” pentru asistenții medicali și moașele care urmează cursuri de specializare în vederea reconversiei sau dezvoltării abilităților profesionale.

sursa : stiripesurse.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *