„Astăzi se semnează certificatul de naștere al unuia dintre proiectele mele de suflet: fabricarea în România, în parteneriat cu Beretta, a unei arme de asalt ultramoderne.”

Sunt bucuros că astăzi se semnează certificatul de naștere al unuia dintre proiectele mele de suflet: fabricarea în România, în parteneriat cu Beretta, a unei arme de asalt ultramoderne.

Mai mult, mă bucur că am reușit să ne menținem în calendarul pe care l-am anunțat la începutul anului: ca la mijlocul lui 2019 să semnăm acest acord.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers, dar vreau să-i anunț că acesta este doar primul pas. Mai avem de muncit împreună pentru ca primul lor de arme de asalt românești să iasă pe poarta fabricii de la Plopeni.

Arma Beretta ARX 160 a participat la toate procedurile de achziții sau testare din foarte multe țări, precum Italia, SUA, Franța, Polonia, Albania, Noua Zeelandă, Argentina, Finlanda, India, Pakistan, Egipt, Chile, Mexic, Qatar, Bahrein, Kuweit.

În majoritatea țărilor în care a fost testată, arma s-a clasat pe podium,iar forțe de ordine și armate importante au decis să o achiziționeze și să-și doteze luptătorii cu ea.

Este o armă bună, în care noi avem foarte multă încredere. Este și un produs economic foarte bun, despre care avem încredere că se va vinde, pentru că știm că este căutat.

Dacă cei de la Armată vor dori să comande o armă de ultimă generație made in România, vom vedea, dar nu aș vrea să ne reducem orizontul doar la comanda MApN. Datoria mea, ca Ministru al Economiei, este să ajut industria națională de apărare să poată realiza produse moderne și competitive, pe care să le și putem exporta, reducând astfel și deficitul comercial și creând plus valoare în România.

De aceea, acordul de astăzi reprezintă și o renaștere simbolică a industriei naționale de apărare.

Reușim să găsim parteneri importanți, strategici, de renume, alături de care să producem produse moderne, de ultimă generație, pe care să le putem oferi fie forțelor naționale, fie altor state interesate. Aceasta cred că este calea pentru foarte mulți operatori economici din industria națională de apărare.

Structura societății mixte este: 80% Plopeni și 20% Beretta. În acest mod vom împărți și profiturile societății mixte. Beretta ne oferă rețeaua lor de reprezentare și distribuție: 52 de agenții în 52 de țări.

La Plopeni va avea loc un transfer tehnologic în valoare de 6,5 milioane de euro.
Vom crea peste 150 de locuri de muncă doar în Plopeni.
Pe orizontala industriei vom implica multă industrie românească, pentru 15% din produs va fi fabricat în România. Atenție, fabricat, nu asamblat.
În termeni de producție, ne așteptăm la 20.000 de bucăți pe an pentru arma de asalt de calibru 5,56 NATO.

Vedeți în sală și exponate de la IOR, o companie de tradiție și o companie fanion a industriei naționale de apărare. Ele sunt expuse pentru a demonstra cum putem să angrenăm pe orizontală industria românească.

Pe fiecare armă produsă în parteneriat cu Beretta la Plopeni putem să montăm o lunetă sau un dispozitiv de vedere produs la IOR, ceea ce înseamnă mai multă valoare adăugată și înseamnă un impact economic mai semnificativ.

Ministerul Economiei a reușit să obțină în acest an un buget record pentru industria națională de apărare, mai mult decât au fost alocați în ultimii 10 ani la un loc – peste 172 de milioane de lei. Aceste fonduri care vor fi folosite de către companii pentru dotări, retehnologizări și investiții, ca să poată să producă mai mult, mai competitiv și la calitatea așteptată de armatele secolului XXI.

Industria națională de apărare este strategică și pentru securitatea națională, dar și pentru economia românescă. Uitați-vă în toate țările dezvoltate și veți vedea că o industria de apărare aduce venituri importante la PIB, poate cele mai importante după sectorul energetic.

Avem datoria cu toții, noi, cei de la Economie, colegii de la Armată, colegii din FSNA, să sprijinim această industrie.

Vă mulțumesc!

Sursa: pagina facebook/NicolaeBadalau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *