Atenție la o avertizare realistă: „A provocat un război civil – NU suntem departe”

„Ar trebui să te aruncăm la gunoi, ar trebui să vă aruncăm pe toți la gunoi. Nici în Ucraina, unde se iau la bătaie, nu se întâmplă așa ceva”.

BUCUREȘTI, 21 iun — Sputnik, Dragoș Dumitriu. „Revizorul american a repetat azi discursul lui Nuland, care în Ucraina a provocat un război civil. Nici noi nu suntem departe”. Este constatarea unuia dintre cei mai buni analiști politici, Constantin Gheorghe, fost consilier politic al celor mai înalte personaje de după 1990. Analistul făcea acest comentariu pe 18 iunie, după ce Wess Mitchell făcea diverse declarații comentate în fel și chip de presă.

Așa cum scriam, noul „Nuland” a fondat un Think Tank, CEPA, deosebit de agresiv la adresa așa zisei „influențe ruse” în Europa Centrală și de Est, de fapt un alt instrument prin care statul paralel american își face treburile în această zonă.

Fazele de ieri din Parlament au fost tratate de unii comentatori drept ridicole. Și chiar au fost, dar mai întâi au fost ilegale — iar autoritățile nu au intervenit pentru a le stopa. Da, protestatarii și complicii lor, cei care i-au introdus în incintă, au încălcat nu una, ci mai multe legi.

Mircea Badea comenta, în stilul său, că, de fapt, ce pot face așa-zișii protestatari? Nu e deloc așa — ceea ce s-a petrecut ieri e doar un început. Un început încurajat de grupări interne — partide, ONG-uri, presă, societăți comerciale despre care s-a scris — dar și ce entități externe, de la ONG-uri la personalități care susțin „atitudinea civică”.

Cu alte cuvinte, dezordinea din Parlament, ultragierea parlamentarilor și a forțelor de pază și ordine, toate sunt efectul unei susțineri multiple. Iar nimic nu indică o anumită limitare a manifestărilor. Dimpotrivă.

„Nici în Ucraina, unde se iau la bătaie, nu se întâmplă așa ceva. USR vrea să doboare noi recorduri triste pentru democrația românească”, a declarat pentru Libertatea Călin Popescu Tăriceanu. „Nu putem să transformăm Parlamentul, din loc de dezbatere în loc de bătălie fizică. Au alunecat înspre agresiune fizică și la adresa mea și a primului ministru”. Și nu numai împotriva lor…

Agresarea renumitului doctor Nicolae Bacalbașa, personalitate a medicinei și om de cultură, este o dovadă că s-a trecut la așa-zisul „next level”. Nici cei peste 70 de ani ai medicului, nici cariera sa impresionantă de salvator de vieți nu i-au împiedicat pe agresorii radicalizați să-l atace în fața presei și a forțelor de ordine. Și să filmeze agresiunea, cu un cinism… deja patologic.

Or, așa ceva e un semn. Un semn care poartă un nume — Kiev. De altfel, personajul care l-a agresat primul pe doctorul Bacalbașa repeta „ar trebui să te aruncăm la gunoi, ar trebui să vă aruncăm pe toți la gunoi” — amintind evident de binecunoscutele scene de la Kiev, cu parlamentari aruncați de mulțime în containere de gunoi!

Sigur, personajul în cauză este cunoscut cu probleme diverse, de la penale la mintale. Și nu e singurul în această situație recunoscută oficial — dar, pe lângă aceste cazuri, sunt altele evidente, ale unor „protestatari de profesie”, cu manifestări tot din zona patologicului.

Ori, asemenea personaje au fost folosite și la Kiev, în „revoluția Maidanului”. De la oameni cu probleme definite, la radicalizați cu degenerări de gândire și atitudine.

Să nu cădem în capcana „civismului”; sigur că nimic nu e perfect în democrație consumistă de colonie — dar ceea ce îi irită până la reacții patologice pe protestatari nu au nicio legătură cu rezolvarea imperfecțiunilor, cu ameliorarea unor legi, de exemplu.

Nu, din demersurile lor nu rezultă decât eliminare, ură, condamnare a priori, satisfacție prin suferință, de preferat fizică — și multă, enrom de multă violență verbală, trivială. Or, aceasta poate fi manipulată și degenera ușor în agresivitate fizică. Și, hai să fim serioși — pericolul acesta există, e suficient să ne uităm zilnic în trafic!

Desigur, e firesc să ne întrebăm cine și de ce ar avea interesul unui Kiev românesc? Hm, chiar credeți că e cazul unei asemenea întrebări? Important e că SE POATE.

Amintiți-vă că în Ucraina președintele hulit, un fel de Dragnea al lor, câștigase alegerile. Avea majoritatea populației de partea lui. Dar în capitală existau mari grupări opozante, manipulate printr-o TV finanțată oficial de Soros; în plus, în vestul țării, în zona de influență externă, zona Lvov, președintele era contestat. Din aceste două focare s-a declanșat incendiul care a dus la nebunia din Ucraina, la revolta populației din Sud Est, fidelă președintelui ales.

La noi situația este asemănătoare — Dragnea, Tăriceanu și PSD sunt contestați de grupări din Capitală și în zona de vest, la fel o zonă de influență externă. Oamenii sunt radicalizați prin internet, prin grupări și mass media cu finanțări fie Soros, fie… necunoscute (și se bat tare să rămână așa, contra oricăror legi care vor să scoată sursele la lumină!). Să mai adaug, tot pentru comparație zonală, că PSD se bucură de susținere în sud și est.

În fine, chestiunea e că potențialul exploziv există — ca și modelul. Iar pași se fac, indiferent că unii cred că struțul are dreptate.

Așa, ca un exercițiu de imaginație — cum credeți că ar reacționa în fața unei provocări majore forțele interne conduse de Carmen Dan? Cu siguranță, dacă în fruntea MAI ar fi Olguța sau Codrin, m-aș gândi mai puțin la glume… și la blânda Viorica.

Sau poate credeți că Opoziția ar încerca să domolească spiritele? Poate Orban, care acuză premierul de tradare națională, sau USR-iștii care umblă cu spânzurători prin Piață? Mă rog, sigur că UDMR nu ar profita de ocazie, nu-i așa?… Da, sigur, iar Sabin Gherman e un mare patriot. Român?!…

Mihai Gâdea amintea de incitările din ultimele zile, prin are lumea a fost chemată la Parlament — se afirma că se va încerca suspendarea Președintelui. Cui au folosit aceste incitări, se întreba cunoscutul realizator TV.

Nu pot oferi un răspuns cert, dar o variantă de luat în calcul ar fi verificarea capacității de reacție a autorităților, cetățenilor, presei etc. Nu mă hazardez în aprecieri, dar nu aș spune că „incitatorii” respectivi nu și-au cam făcut de cap.

Vom vedea zilel viitoare dacă analistul pe care l-am citat la început a avut dreptate. Închei tot cu vorbele lui: „Revizorul american a repetat azi discursul lui Nuland, care în Ucraina a provocat un război civil. Nici noi nu suntem departe”.

Sursa: https://ro.sputnik.md/analytics/20180621/19985978/avertizare-razboi-civil-romania.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *