Bădălău și catastrofa ecologică iminentă de pe râul Argeș

Mafia locală din județul Giurgiu nu ține cont de niciun avertisment și transform albia râului Argeș într-o adevărată bombă ecologică, gata să explodeze în orice moment, concluzionează un reportaj publicat de ancheteonline.ro, sub titlul ” Baronul Bădălău, o bombă ecologică. Râul Argeș, transformat într-o gaură neagră a mediul înconjurător”.

”Râul Argeș anunță o catastrofă ecologică.  Exploatarea nesăbuită a albiei râului poate pune în pericol localitățile din jur și regimul pluviometric de pe cursul apei. Extragerea nisipului și pietrișului direct din râu duce la schimbarea cursului apei, cu efecte nebănuite în cazul producerii unor viituri. Din păcate, mafia locală nu ține cont de niciun fel de avertismente privind afectarea ireversibilă a mediului. Goana după înavuțire calcă în picioare legile țării, respectul față de natură, bunul simț civic.

Așa se întâmplă în județul Giurgiu, unde clanurile controlate de familia Bădălău și-au făcut de cap, fără ca brațul justiției să-i afecteze în vreun fel. De ani de zile, baronii locali au pus stăpânire pe malul Argeșului, unde ,în diferite puncte ale cursului râului, au instalat o balastieră, care exploatează, fără milă, agregate minerale. În afara sau la limita legii!

Drept urmare, vrem să semnalăm un caz revoltător de agresiune a naturii, la Bolitin Vale, unde familia Bădălău, și-a însușit, de la sine putere, malul râului Argeș. Aici, a așezat o balatieră și extrage, în neștire, nisipul și pietrișul, folosit de firma NBG, condusă de beizadeaua baronului local, pentru lucrările de asfaltare a drumurilor județene. Problema este că balastiera nu ține cont de legile de supraviețuire a mediului, utilajele excavând direct în albia râului.

Firma NBG, condusă de Gabi Bădălău își are sediul chiar în Bolintin Vale, unde se află și reședința familiară a acestuia. Balastiera funcționează de vreo zece ani și s-a extins permanent, ajungând pe ambele maluri ale râului, să acopere mai mult de 1 km. Pentru a-și face loc, Bădălău, și-a permis, fără vreun acord de la Romsilva, să defrișeze malurile Argeșului, pe vremuri acoperite de păduri, o adevărată  perdea de siguranță în fața inundațiilor.

Exploatarea nemiloasă a râului Argeș a fost generată și de extinderea afacerilor lui Bădălău și a acoliților, care, în ultimii ani, câștigă mai toate contractele de modernizare a drumurilor județene din Giurgiu. Nisipul și pietrișul iau calea asfaltărilor făcute de SC NBG SRL, lucrări efectuate mai ales, în subantrepriză, sau la negru. Cifra de afaceri a firmei lui Bădălău a crescut constant, după ce la conducerea CJ a ajuns finul lui Bădălău și odată cu  funcționarea programului PNDL.( citește și AICI)

Astfel, Consiliul Județean Giurgiu, condus de Marian Mina, a asfaltat sute de km de drum județean cu firma NBG, iar materialul folosit pentru umplutura necesară a fost extrasă, fără nicio regulă de protecție a mediului, din râul Argeș. Asta, după un scenariu prestabilit: contractul era câștigat de o companie din afara județului, care subcontracta ( de multe ori, la negru),  lucrarea către SC NBG, pentru că firma lui Bădălău avea tot ce era necesar: utilaje și agregatele pentru asfaltare. Balastierele lui Bădălău, un sac fără fund în asigurarea afacerilor profitabile! Banii publici, de ordinul miliardelor de lei,  alocați acestor contracte intrau, mare parte,  în buzunarul familiei baronului local.

Dar aceasta nu este singura balastieră care face ”jefuiește” malul Argeșului. O altă bombă ecologică se află undeva mai jos, spre București, pe raza comunei Găiseni, unde Bădălău a cumpărat un teren de 4,5 ha și unde a defrișat o pădure de plopi. Aici, în apropiere, lângă izlazul comunal, o firmă de casă a PSD, SC Styl Construct SRL, (patron find Ion Duculeci) a ridicat o balastieră și scoate nisip și pietriș chiar din mijlocul râului.”

Imagini relevante despre catastrofa provocată de Bădălău și firmele sale pe Argeș, aici: https://www.ancheteonline.ro/2020/08/baronul-badalau-o-bomba-ecologica-raul-arges-transformat-intr-o-gaura-neagra-in-mediul-inconjurator/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *