Biden spune că Putin este „un criminal” şi va suporta consecinţe pentru actele sale: „Veţi vedea în curând preţul pe care îl va plăti”
Întrebat de un jurnalist ABC dacă el consideră că preşedintele Rusiei „este un criminal”, Joe Biden a răspuns: „Da, aşa cred”.
„Veţi vedea în curând preţul pe care-l va plăti”, a transmis preşedintele Statelor Unite.
Biden s-a referit, cel mai probabil, la un nou amestec al Rusiei într-un scrutin prezidenţial din Statele Unite, şi anume la cel din 2020. Ori, înainte de interviul lui Biden, serviciile secrete americane au publicat un raport potrivit căruia Putin s-ar fi implicat personal pentru a nu permite alegerea democratului la Casa Albă.
„Va suporta consecinţele”, a insistat Joe Biden, referindu-se la liderul de la Kremlin.
„Am purtat o conversaţie lungă, el şi cu mine, îl cunosc destul de bine”, a subliniat liderul democrat american, care afişează o fermitate mai mare faţă de Vladimir Putin decât predecesorul său republican Donald Trump.
„La începutul conversaţiei, i-am spus că «eu vă cunosc, iar dumneavoastră mă cunoaşteţi. Dacă ajung la concluzia că aţi făcut asta, să fiţi pregătit» de consecinţe”, a precizat liderul de la Casa Albă, fără să menţioneze dacă se referă la amestecul în alegerile americane sau la alte fapte reproşate de Washington Moscovei, şi anume la otrăvirea opozantului politic Aleksei Navalnîi şi la încarcerarea acestuia.
Catalogarea lui Putin drept „criminal” şi ameninţarea cu „plata unor consecinţe” este un „atac” împotriva Rusiei, a denunţat miercuri un oficial rus de rang înalt, în urma declaraţiilor lui Joe Biden.
„Putin este preşedintele nostru, iar un atac împotriva sa este un atac împotriva ţării noastre”, a scris într-un mesaj postat pe Telegram Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, un apropiat influent al lui Putin.
Putin, arătat cu degetul pentru amestec în alegerile recente din SUA
Vladimir Putin a ştiut şi probabil a coordonat un efort al Rusiei de manipulare a campaniei prezidenţiale americane din 2020, în favoarea fostului preşedinte Donald Trump, cu acuzaţii ”înşelătoare sau lipsite de fundament” împotriva contracandidatului acestuia, Joe Biden, afirmă un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Raportul de 15 pagini subliniază acuzaţiile că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificând afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie.
Democratul Biden l-a înfrânt pe Trump şi a devenit preşedinte pe 20 ianuarie.
Agenţiile de informaţii au descoperit şi alte tentative de a influenţa alegătorii, între care „o campanie de influenţare pe mai multe direcţii” a Iranului, cu scopul de a reduce sprijinul pentru Trump.
Preşedintele Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale şi a impus ţării noi sancţiuni.
Agenţiile de informaţii americane şi fostul anchetator special Robert Mueller au concluzionat anterior că Rusia a intervenit şi în alegerile din 2016 din SUA, pentru a susţine candidatura lui Trump printr-o campanie de propagandă menită să o discrediteze pe adversara sa democrată Hillary Clinton.
Noul raport afirmă că Putin ştia şi „probabil a dirijat” eforturile de interferenţă în alegeri. De exemplu, Putin „a dirijat activităţile lui Andri Derkaci”, un parlamentar ucrainean care a jucat un rol important în această campanie şi are legături cu serviciile de informaţii ruseşti, se arată în raport.
Evaluăm că liderii ruşi au preferat ca fostul preşedinte Trump să fie reales, chiar dacă a perceput unele dintre politicile administraţiei sale ca fiind împotriva Rusiei. Avem mare încredere în această evaluare
, se menţionează în raport
Un rol cheie l-a avut şi un al doilea om cu legături cu serviciile secrete ruse, Konstantin Kilimnik, potrivit raportului.
Kilimnik şi Derkaci s-au întâlnit şi au oferit materiale unor persoane ce au legături cu Trump pentru a face presiuni pentru deschiderea unor investigaţii oficiale, iar Derkaci a lansat patru înregistrări audio pentru a încerca să-l implice pe Biden în corupţie.
Raportul se referă la conversaţiile pe care unii le-au citat drept dovezi că Biden a încercat să-şi protejeze fiul Hunter de o anchetă din Ucraina.
Kilimnik era asociat cu Paul Manafort, care a ocupat funcţia de şef al campaniei lui Trump din 2016. Trump l-a graţiat anul trecut pe Manafort pentru o condamnare penală care a rezultat din ancheta procurorului special Mueller.
Agenţii ruşi au încercat, de asemenea, „să racoleze” angajaţi ai companiei energetice ucrainene Burisma, „probabil într-o încercare de a aduna informaţii legate de familia preşedintelui Biden”, se mai arată în raport.
Hunter Biden a fost membru în consiliul de administraţie al Burisma.
La fel ca în alegerile din 2016, agenţia Internet Research Agency, cunoscută drept fabrica de troli de la Sankt Petersburg, a promovat informaţii denigratoare pe social media despre Biden şi democraţi şi s-a plâns de cenzura companiilor de tehnologie. De asemenea, a încercat să exacerbeze diviziunile din SUA pe problemele de justiţie rasială, notează raportul.