CALAII DNA – In mandatele lui Kovesi au crescut achitarile persoanelor retinute si arestate cu 500%

Multi dintre achitati au fost tinuti in procese si 15 ani. Inspectia Judiciara a demascat rapoartarile mincinoase ale DNA: „Se constata o crestere de 500% a numarului de inculpati retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu in sem I 2016 si o crestere de 400% in sem I 2017… Analizele DNA comunicate procurorului general nu sunt de natura a fi conforme… denaturand realitatea faptica”

Statistica devastatoare pentru Directia Nationala Anticoruptie care, sub conducerea Laurei Codruta Kovesi (foto) a distrus sute de destine cu dosarele penale facute la ordin si finalizate, chiar si peste 15 ani, cu achitari definitive. Inspectia Judiciara a intocmit un Raport care arata ca in primul semestru din 2016 la DNA au crescut numarul achitarilor fata de persoanele care au fost retinute si apoi arestate cu 500%, in timp ce in primul semestru din 2017 au inregistrat o crestere cu 400%Aceste cifre au fost prezentate in premiera in emisiunea „Exces de putere” prezentata de jurnalistii Oana Stancu si Adrian Ursu la Antena 3 si sunt cuprinse in Raportul privind efectuarea unui control tematic la Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect situatia achitarilor definitive inregistrate in perioada 2016 – semstrul I 2017, intocmit de inspectoarele Daniela Sanda Mates si Andreea Cristina Mina de la Inspectia Judiciara. Ce este ingrijorator este ca de la varful DNA erau raportate date nereale procurorului general, numarul persoanelor achitate fiind micsorat pe hartie.

Iata ce a retinut Inspectia Judiciara in Raport:

„In semestrul I 2016, un numar total de 6 inculpati retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu au fost achitati, iar in semestrul I 2017, un numar total de 5 inculpati, ceea ce denota o scadere de 16,66%.

In ceea ce priveste raportarea semestriala a fiecarui an, respectiv sem. I 2015, sem. I 2016 si sem. I 2017 se constata o crestere de 500% a numarului de inculpati retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu in sem. I 2016 fata de sem I 2015 si respectiv o crestere de 400% a numarului de inculpati retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu in sem I 2017 fata de sem I 2015 si respectiv o scadere a numarului de inculpati retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu in sem. I 2017 fata de sem. I 2016.”

Destine distruse pe dosare tinute la sertar

In Raportul Inspectiei Judicare este prezentata insa si o alta realitatea care arata cum au fost distruse vieti, cu tehnica dosarelor la sertar. Potrivit statisticilor Inspectiei Judiciare, in 2016, 48 dintre cei care au fost achitati definitiv in dosare cu rechizitorii mai vechi de 5 ani, reprezentand 35,82% din totalul numarului de achitati. In 2017, in primul trimistru, au fost insa 21 de persoane achitate in dosare cu rechizitorii mai vechi de 5 ani, dintr-un total de 67% achitati definitiv.

In mod halucinant, in 2016, dintre dosarele cu rechizitorii mai vechi de 5 ani au existat dosare care s-au solutionat in 3.040 zile (circa 9 ani), situatia fiind si mai grava in 2017, cand au existat dosare cu persoane achitate definitiv a caror durata de solutionare a fost de 3.908 zile. (aproape 11 ani).

Raportari mincinoase

Ce este mai grav este faptul ca la varful Parchetului General nu era cunoscuta aceasta situatie, cel putin oficial. Sustinem aceasta intrucat in Raportul Inspectiei Judiciare s-a retinut ca in aceasta perioada DNA nu a raportat la Procurorul General toate datele, unele dintre raportarile DNA catre PICCJ fiind formale si mincinoase. Potrivit Inspectiei, intr-una dintre raportari, DNA a comunicat Procurorului General ca a inregistrat 3 achitari, cand, de fapt, trebuia sa raporteze 6 achitari:

„Trebuie precizat faptul ca potrivit datelor comunicate procurorului general in Analiza indicatorilor de calitate pe anul 2016 din totalul de 134 de inculpati achitati definitiv au fost raportati doar 3 inculpati achitati definitiv retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu, in realitate numarul acestora fiind de 6, conform datelor puse la dispozitia echipei de inspectori judiciari (tabele si referate de achitare). (…)

Din verificarile efectuate a rezultat ca nu a existat nicio raportare scrisa la Cabinetul procurorului general al PICCJ, in conformitate cu disp art. 7 pct. 1 lit. a) sublit. b) din Ordinul nr. 213/2014 , care impun ca de indata sa fie informata conducerea Ministerului Public asupra notelor procurorilor cu functii de conducere din cadrul DNA, referitoare la informarile vizand solutiile de achitatre intocmite conform Anexei 2 la Ordinul nr. 213/2014.

S-a constatat insa ca singurele raportari facute in baza Ordinului nr. 213/2014 privind solutiile de achitare au fost cele anuale referitoare la Analiza indicatorilor de calitate, elaborata conform Anexei nr. 5 la ordin, analiza care, in raport de deficientele anterior prezentate nu a cuprins in mod real aprecierile asupra solutiilor de trimitere in judecata ale procurorului vizand imputabilitatea acestora. Din aceasta perspectiva, analizele DNA comunicate procurorului general nu sunt de natura a fi conforme cu Ordinul nr. 213/2014, denaturand realitatea faptica si reprezentand doar niste informari intocmite in mod formal.

Prezentam in continuare Concluziile Inspectiei Judiciare:

Sursa: www.luju.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *