Care ar fi planurile pe termen lung ale lui Vladimir Putin după o posibilă ocupare a Ucrainei
Directorul de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte, potrivit CNN.
Vladimir Putin anunțând invadarea UcraineiFoto: Handout / AFP / Profimedia
„Ceea ce nu este clar în această etapă este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a Ucrainei, fapt care ar necesita mai multe resurse”, a spus Haines.
„Dacă vor urma planul maximalist, considerăm că va fi deosebit de dificil pentru ruși să dețină și să controleze teritoriul ucrainean și să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”, a adăugat ea.
Directorul CIA, William Burns, a fost de acord că Putin nu pare să aibă un plan definit pentru ceea ce ar face dacă forțele ruse preiau controlul asupra Ucrainei.
„Provocarea cu care se confruntă – și aceasta este cea mai mare întrebare care planează asupra analizei noastre a planificării sale de luni bune – este că nu are un final politic durabil în fața a ceea ce va continua să fie o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, a spus Burns.
Putin a poziționat peste 150.000 de soldați lângă granițele Ucrainei înainte de începerea războiului pe 24 februarie. Pentagonul a spus că Rusia a trimis acum aproape toate acele forțe de luptă în Ucraina.
Cu toate acestea, Pentagonul a spus că nu a văzut semne că Rusia mută forțe suplimentare către Ucraina în acest moment.
Oficialii și analiștii americani care urmăresc Rusia spun că armata rusă ar avea nevoie de o forță de câteva ori mai mare decât cea actuală pentru a menține o ocupație susținută a Ucrainei.
Directorul CIA: Putin e „supărat și frustrat” și va înteți atacurile
Directorul CIA a declarat marți că invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și consideră că liderul rus ar putea escalada operațiunile militare pentru a ocupa Ucraina, potrivit npr.org.
„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze atacurile și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține seama de victimele civile”, a mărturisit Burns în fața Comisiei de Informații a Camerei.
„Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”, a spus acesta.
Burns a fost unul dintre câțiva șefi de informații care au apărut în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.
Directorul CIA a spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false:
- el credea că Ucraina este slabă,
- credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic,
- credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
- și că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.
„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.
Urmărește ultimele evoluții din a 14-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.