CCR discută sesizările Opoziţiei şi cea a preşedintelui Iohannis pe Codurile Penale. Judecătorii au amânat de două ori decizia

Curtea Constituţională a României dezbate, marţi, sesizările USR, PNL şi cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală. Este a treia oară când judecătorii au pe masă aceste proiecte, după ce au amânat deja de două ori o decizie.

Curtea Constituţională a amânat şi pe 22 mai şi pe 28 mai dezbaterile pe sesizările care vizează modificările aduse Codului Penal şi de Procedură Penală, făcute de PSD-ALDE, prin Parlament, în regim de urgenţă, după ce fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să semneze o Ordonanţă de Urgenţă care să cuprindă toate prevederile declarate deja constituţionale, la prima decizie a Curţii. Refuzul ministrului a dus la remanierea acestuia din funcţie, la PSD şi ALDE au reluat activitatea comisiei conduse de Florin Iordache, în Parlament, pentru modificarea Codurilor. Liviu Dragnea dădea semnalul schimbării lui Toader, într-o deplasare la Călăraşi. „Eu cer guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuţie la nesfârşit. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru Codurile penale, după verificarea de la Curtea Constituţională. A fost o greşeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste Coduri prin Ordonanţe de urgenţă ca să ajungă la final să se meargă, din câte am înţeles, cu vreo 7 – 8 articole la Bruxelles într-o mare umilinţă. Deci, în ceea ce priveşte Codurile penale şi legislaţia respectivă, Parlamentul trebuie să-şi urmeze cursul pe care îl începuse”, a spus Dragnea. Comisia Iordache a reluat lucrul şi a făcut modificările în procedură de urgenţă la cele două proiecte. PNL şi USR au atacat imediat noile modificări la CCR. Sesizările se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Uniunea Salvaţi România a depus, împreună cu PNL, două sesizări de neconstituţionalitate cu privire la proiectele de lege „prin care se aduc peste 300 de modificări nocive Codului penal şi Codului de procedură penală”. USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală. Şi preşedintele s-a adresat Curţii pentru controlul de constituţionalitate. Şeful statului reclamă în sesizare că legea privind modificarea Codului penal a fost deja supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale.
Sursa:www.libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *