Cluj-Napoca va fi primul oraș din România cu autobuz autonom, fără șofer

Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea în circulație un autobuz autonom, fără șofer, în cadrul unui proiect pilot derulat de primărie în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), potrivit Mediafax.

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, luni, că autobuzul autonom va deservi zona centrală, fiind un model preluat din alte orașe europene.

„Am declanșat un proiect pilot la Cluj care înseamnă confirmarea brandului de oraș al inovării, inteligenței artificiale, al dezvoltării, cercetării și IT-ului, referitor la punerea în circulație, cu titlu experimental, a unui autobuz autonom, fără șofer, după modelul care există în marile orașe europene. Acest autobuz va deservi ca arie de circulație zona centrală, pentru a arăta că acest oraș susține dimensiunea modernă, susține inovarea și inteligența artificială, pe care nu o vom putea evita. Va un mijloc de mobilitate a viitorului acest transport autonom și sper ca anul viitor să îl vedem pe străzile Clujului”, a spus Boc.

Proiectul pilot al autobuzului autonom este derulat în colaborare cu UTCN.

„Cluj-Napoca își dorește să dea, încă o dată, tonul în România în ceea ce privește transportul public, după ce a fost primul oraș care a introdus în circulație autobuzele electrice. Ne propunem ca întreaga flotă de transport în comun a Clujului să devină în următorii ani una ecologică, nepoluantă”, a subliniat Emil Boc.

Autobuze autonome, cu o capacitate de maximum 12 pasageri, au fost introduse în orașe precum Paris sau Viena.

sursa :stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *