Concediile cadrelor militare. Care sunt noutățile pentru 2020

ncepând de la mijlocul anului trecut, cei cu grad de ofițer, maistru militar sau subofițer beneficiază de noi tipuri de concedii.

În primul rând, este vorba de conditii pentru îngijirea copiilor și de formare profesionale. În prima categorie sunt incluse concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, concediul parternal și cel de acomodare. În privința concediilor de formare profesională, ele pot fi de două tipuri, respectiv cu sau fără plată, cel cu plată putând avea o durată maximă de 15 zile lucrătorare.

Există și alte categorii de concedii. Astfel, pe timp de pace, cadrele militare în activitate au dreptul la concediu de odihnă suplimentar pentru activitate în locuri de muncă cu condiții deosebite (vătămătoare, grele sau periculoase) și la concediu de studii.

Suplimentar, cei ce au grad de ofițer, maistru militar sau subofițer, în raport cu pregătirea lor militară și de specialitate, pot solicita concedii medicale și, în anumite situații, concedii fără plată, pe o durată de cel mult patru ani. În plus, cadrele militare femei beneficiază de concediu de risc maternal și de concediu de maternitate (a nu se confunda cu concediul pentru creșterea copilului).

La declararea stării de război sau a mobilizării, concediile, vacanțele sau permisiile fiind suspendate. Totuși, cadrele militare pot beneficia de anumite concedii și în aceste perioade, dar doar respectând regulile stabilile de ministrul apărării naționale prin ordin.

sursa:dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *