Cooperare româno-franco-belgiană pentru destructurarea unui grup infracțional. Prejudiciul, peste 1 mil.€

Procurorii DIICOT au colaborat cu anchetatori francezi și belgieni pentru destructurarea unui grup infracțional care a comis mai multe furturi din magazine de bricolaj din Franța și Belgia, prejudiciul fiind de peste un milion de euro.

Procurorii DIICOT şi poliţişti de investigaţii criminale, însoţiţi de anchetatori francezi şi belgieni, au efectuat miercuri 28 de percheziţii în 10 judeţe şi în Bucureşti, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, percheziţiile au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Ilfov, Maramureş, Timiş şi Vrancea, în scopul destructurării unui grup infracţional organizat de criminalitate itinerantă, care a comis, în perioada septembrie 2017 – iulie 2019, mai multe furturi din societăţi comerciale cu profil bricolaj pe teritoriile Franţei şi Belgiei.

Perchezițiile domiciliare au fost făcute la 28 de adrese din România, fiind căutate 24 de persoane, dintre care 23 de suspecţi pentru care s-au emis mandate europene de arestare şi un martor.

Cooperarea judiciară internațională în materie penală a fost desfășurată cu sprijinul EUROJUST, pe baza a două ordine europene de anchetă formulate de autorităţile judiciare din Franţa și Belgia şi trimise DIICOT.

Membrii grupării se deplasau frecvent pe teritoriul Franţei (în special în perioada septembrie 2017 – iunie 2018) şi mai apoi al Belgiei (în perioada iulie 2018 – iulie 2019), în vederea comiterii de furturi din magazine sau depozite de articole de bricolaj (în special unelte/scule electrice), bunurile sustrase fiind valorificate în străinătate sau în România.

Hoții pătrundeau în interiorul magazinelor şi depozitelor prin acoperiş sau prin decuparea unor pereţi laterali ai clădirilor şi sustrăgeau aparatură electrică, unelte de bricolaj sau scule pe care le încredinţau unor tăinuitori specializaţi în valorificarea lor pe plan local sau în România.

Prejudiciul se ridică la peste 1.000.000 euro pe teritoriul Franţei şi la peste 100.000 euro pe teritoriul Belgiei.

În urma activităţilor desfăşurate, s-a reuşit depistarea şi reţinerea în vederea arestării în baza unor mandate europene a 10 dintre suspecţi, ridicarea a numeroase bunuri din categoria celor vizate, respectiv: drujbe, motocositoare, polizoare, maşini de găurit, aparate de tăiat circular, precum şi a unor bijuterii şi ceasuri de lux.

Acţiunea organizată de poliţiştii de investigaţii criminale a beneficiat şi de sprijinul al doi anchetatori francezi, însoţiţi de ofiţerii de legătură din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, precum şi al doi anchetatori belgieni, precum şi de suportul criminaliştilor şi specialiştilor din cadrul echipelor de intervenţie ale Poliţiei Române.

sursa : stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *