”Coordonare, acces și forțe comune pentru o regiune mai sigură”

Cel de-al doilea proiect de hotărâre adoptat, joi, 18 ianuarie, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu, se referă la modificarea Hotărârii nr. 201 din 11 octombrie 2017 a Consiliului Judeţean Giurgiu privind aprobarea proiectului ”Coordonare, acces și forțe comune pentru o regiune mai sigură”.

Proiectul a fost depus de către CJ Giurgiu în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 3.
În cadrul proiectului, județul Giurgiu este beneficiar lider și municipalitatea Slivo Pole din Bulgaria este beneficiar 2.
Proiectul a fost depus în regim de competiție cu alte proiecte la nivelul întregii granițe româno-bulgare și a obținut 91 de puncte, primul loc la nivel de graniță în acest moment, având o valoare eligibilă de aproximativ 1 milion de euro.

„Astfel, având peste 85 de puncte, proiectul a trecut direct în etapa de aprobare, celelalte proiecte din cadrul aceleiași axe fiind încă în proces de evaluare. Proiectul are ca beneficiari direcți ISU Giurgiu și Direcția Județeană de Transport, Administrarea Drumurilor Județene și Control Trafic Giurgiu și intenționează să sprijine autoritățile locale cu atribuții în managementul situațiilor de urgență în activitatea de prevenire și răspuns în caz de incendii de pădure și inundații. Proiectul se concentrează asupra unei mai bune capacități de intervenție a părților interesate din regiune prin reducerea semnificativă a timpului de răspuns și pregătirea populației de pe ambele maluri ale Dunării să ia măsurile necesare până la finalizarea operațiunilor”, se arată în expunerea de motive.

Prin acest proiect vor fi achiziționate următoarele:

-Patru vehicule de intervenție rutieră de mare capacitate, pentru asigurarea accesibilității drumurilor județene de către DJT, în cooperare cu ISU Giurgiu, pentru a realiza cu succes deciziile CJ Giurgiu și pentru a desfășura activități comune de reducere a timpului de răspuns în situații de urgență.

-Kituri de comandă- un kit conține două corturi militare, două paturi pliante, două pături, doi saci de dormit, două mese pliante, cinci scaune pliante, două termosuri, cinci lanterne, cinci rucsaci, iar alt kit conține rucsac sac de dormit, radio, lanternă, trusă de prim ajutor, echipament de protecție individuală pentru o singură utilizare și un fluier. ISU le va distribui unităților proprii din județul Giurgiu și le va aloca în funcție de hărțile de risc.

-Şase stații de comunicare pe unde scurte destinate a fi trimise către șase subunități din județul Giurgiu ale ISU, pentru a fi utilizate atunci când alte mijloace de comunicare sunt inoperabile.

De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi organizate un atelier de lucru și o masă rotundă ce vor avea ca rezultat elaborarea în comun a unui plan de acțiuni pentru asigurarea accesului rutier în situații de urgență și va propune un set de măsuri în caz de inundații și incendii. Planul de acțiune va conține, de asemenea, cel puțin o revizuire a hărților de risc pentru cele două regiuni.

Vor fi organizate şi tabere de deprindere a supraviețuirii cu șefii serviciilor de voluntari ai localităților din Giurgiu și Slivo Pole, dar vor fi desfășurate și simulări comune în curți, parcuri, pentru deprinderea unor comportamente adecvate ale populației civile și autorităților în situații de urgență.

Valoarea bugetului alocat CJ Giurgiu este de 580.274 de euro.
Consilierii PNL s-au abţinut la vot, dar proiectul a trecut cu votul majorităţii PSD-ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *