Coronascepticii virusează campania de vaccinare anti-COVID. Medic: „Au sânge pe mâini şi morţi pe conştiinţă”
Doar o treime dintre români declară că s-ar vaccina cu siguranţă împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă vaccinul ar fi disponibil pe piaţă, în timp ce aproximativ 30% spun că ar aştepta să vadă mai întâi efectele, iar 25% se declară împotriva vaccinării, arată rezultatele sondajelor Avangarde şi CCSL.
„Adevărul“ a stat de vorbă cu medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe tema antivacciniştilor – atât cei din rândul oamenilor fără pregătire medicală, cât şi cei din rândul medicilor. Medicul arată că explicaţiile diferă de la caz la caz, fiind sigur un singur lucru: faptul că orice adult este liber să îşi vadă de sănătate aşa cum crede el de cuviinţă.
Fiecare e liber să facă ce vrea
„Eu sunt foarte încrezător că vom atinge plafonul de imunitate de 65-70%. Sper din suflet să fie cât mai mult pe imunizare activă, adică prin vaccinare. Dar indiferent dacă eşti sau nu coronasceptic, mai devreme sau mai târziu vei căpăta imunitate sau vei muri. Aşa funcţionează bolile infecto-contagioase. Aşa funcţionează epidemiile. Iar scopul vaccinării este să ofere, să redea oamenilor dreptul la viaţă, aşa cum este el consfinţit în Constituţie. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre dreptul la auto-determinare. Oamenii – şi prin Constituţie, şi prin legea pacientului – au dreptul să îşi îngrijească sănătarea cum cred ei de cuviinţă. Drept urmare, că eşti sau nu antivaccinare, că eşti sau nu coronasceptic, într-o ţară democratică ai dreptul să nu te vaccinezi, în calitate de cetăţean adult. Atenţie, vorbim de vaccinarea adulţilor, nu de vaccinarea copiilor, acolo este o discuţie cu totul şi cu totul diferită. La populaţia adultă, presupunem despre orice fel de cetăţean că – după ce s-a informat cât s-a priceput el de bine sau după ce a fost informat cât de transparent cu putinţă de autorităţi – va lua o decizie. Evident, comunitatea medicală nu poate refuza să ofere tratament. Un bolnav de diabet poate să refuze să primească insulină, iar un bolnav psihic poate să refuze să primească medicaţie psihotropă“, a declarat medicul psihiatru.
Antivacciniştii militanţi sunt terorişti cibernetici
Cu toate că cifrele arată un pericol de infectare ridicat şi, mai departe, o mortalitate ridicată, unii oameni continuă să creadă mai departe în teoriile conspiraţiei: virusul nu există sau vaccinarea face parte dintr-un plan malefic.
„Din păcate pentru cei care sunt fanatici ai curentului antivaccin, nu i-a întrebat nimeni când o persoană a trebuit internată şi intubată. Nu înţeleg de ce trebuie să fie întrebaţi (acum – n.r.) de sănătate? Doar pentru că e o chestiune de drepturi civile? Nimeni nu atacă drepturile civile câtă vreme pune la dispoziţia oamenilor un tratament (preventiv – n.r.). Din acest punct de vedere, haloul lor toxic – mă refer la persoane care în mod active militează şi postează împotriva vaccinurilor – trebuie sancţionat la un moment dat prin lege. Asta cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe organizaţii care facilitează răspândirea de informaţii (reţele de socializare, organisme de reglementare mass-media) au început să adopte poziţii foarte ferme faţă de astfel de oameni, pentru că astfel de oameni practică o formă de terorism cibernetic. Să fim foarte atenţi: ei provoacă, declanşează şi întreţin o formă de terorism cibernetic sub umbrela dreptului la opinie“, spune Gabriel Diaconu.
Întrebat dacă nu e un termen prea dur, dr. Gabriel Diaconu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, nu, asta e opinia mea ca medic şi v-o explic: ei practică o formă de terorism cibernetic, la fel ca atunci când ai o organizaţie teroristă care selectează luptători să meargă să lupte. Nu văd de ce ne-am purta cu mănuşi cu nişte oameni care au sânge pe mâini şi care au morţi pe conştiinţă“.
De ce unii medici refuză vaccinul, ba chiar dezinformează
Există şi medici care refuză vaccinul, pe motiv că serul injectat va „face leucemie“. Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, a spus acest lucru cu subiect şi predicat într-o emisiune televizată. „Adevărul“ l-a întrebat pe dr. Diaconu de unde provine acest scepticism cu privire la vaccinul anti-COVID în rândurile unor medici, care se presupune că au studiat aceste chestiuni în facultate. Aflăm că nu toţi le-au studiat.
„Nu mai vorbesc de atitudinea anumitor doctori, în probabil cel mai negru ceas al existenţei noastre medicale în ultimul secol. Diseminarea de false informaţii de către medici este incompatibilă cu profesia medicală. Colegiul medicilor nu spune nimic pentru că, deşi este prin lege un organism de reglementare a activităţii medicale, nu are decât in extremis soluţia de vot de blam şi suspendarea dreptului de liberă practică. Trebuie spus – şi o spun cu mare durere în suflet – că şi în rândul personalului medical educaţia ştiinţifică lipseşte nepermis de des. Lipseşte cu privire la felul în care se conduce cercetarea ştiinţifică, deşi este parte din curicula de pregătire pentru rezidenţiat şi pentru specialităţi. Aceste cursuri au fost introduse pentru generaţiile medicale recente şi veţi vedea că acceptarea vaccinării în rândul generaţiilor tinere de medici este aproape unanimă, în timp ce în cazul generaţiilor mai vechi, care sunt un pic tarate şi de multe ori un pic descumpănite de lucrurile pe care ei nu le mai înţeleg, acceptabilitatea e mult mai mică. Este mult mai mică, deoarece ei nu practică o medicină bazată pe dovezi, ci practică o medicină bazată pe autoritate. Dacă le spune «Dom’ Profesor» că aspirina e bună, o să repete în cor că aspirina e bună. Dar dacă «Dom’ Profesor», care deţine cărţile, tratatele, listele de specialitate, le spune că aspirina e rea, o să repete în cor că aspirina e rea“, a explicat Gabriel Diaconu.
Populaţia crede mai degrabă ştirile greşite
Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, dar şi dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Române de Medicina Faniliei, au declarat la Digi 24 că România ar putea să scape de ameninţarea SARS-CoV-2 anul viitor. Dacă nu vom obţine o imunizare generală a populaţiei, măcar va scădea presiunea pe sistemul medical.
„Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc – în special personalul medical şi paramedical care se află în prima linie –, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80% din populaţia României la anul pe vremea aceasta. Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive care ţin de comportamentul uman şi refuz. În România, observăm că există şi diverse mişcări împotriva vaccinurilor. Populaţia României nu ştie tot timpul care este beneficiul şi mai degrabă crede ştirile greşite (n.r. – false) despre vaccinare, nu se informează din site-uri ştiinţifice, nu întreabă specialiştii, şi de cele mai multe ori ajungem la situaţia în care, chiar dacă vom avea un vaccin disponibil – aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu vaccinul gripal –, populaţia să nu dorească vaccinarea, în aşa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar care să asigure întreruperea lanţului de transmitere“, a declarat Ioana Stăncel.
Întrebată dacă poate face o estimare a procentului din populaţie care ar dori să se vaccineze, Ioana Stăncel a răspuns: „Probabil că vom ajunge la 40-45%. Nu este suficient pentru a întrerupe transmiterea, este suficient pentru a ridica presiunea de pe sistemul sanitar. Eu sper – cu ajutorul presei, cu ajutorul comunicatorilor din Sănătate – să mai putem creşte cu 15-20 de procente, în aşa fel încât să ajungem la 60-65% care să ne asigure nu întreruperea transmiterii, ci o reducere controlată, ca să putem gestiona fenomenul“.
Şi dr. Gindrovel Dumitra spune că este foarte puţin probabil ca anul viitor să scăpăm de epidemie. „S-ar putea să obţinem procente mai bune de vaccinare, pentru că importante sunt primele luni, când acel procent de 30% din populaţie care s-ar vaccina la acest moment va oferi un exemplu pentru restul populaţiei şi, practic, diferenţa de aproximativ 30% din partea ezitanţilor – ca să spunem aşa – se vor alătura acestor persoane şi vor primi vaccinul. Trebuie să aducem alături de noi persoane care sunt capabile să comunice, astfel încât oamenii de rând să înţeleagă care sunt beneficiile acestui vaccin“, e de părere dr. Gindrovel Dumitra.