Cu cine va vorbi Joe Biden după victorie: Cine este perechea republicană a potenţialului nou preşedinte american

Acesta a declarat că toate voturile legal exprimate trebuie numărate şi că ambele părţi trebuie să observe procesul de numărare în mod egal, în timp ce instanţele au sarcina să rezolve orice dispute legale care ar apărea.
Pe hărtie cei doi sunt adversari, dar ei trebuie să colaboreze în condiţiile în care cel mai probabil republicanii îşi păstrează controlul Senatului şi Biden va avea nevoie de el pentru a-şi confirma administraţia. Nu ar fi prima dată când ar trebui să ia decizii bipartizane împreună. Totodată, dacă Biden câştigă în faţa lui Trump, dinamica între ei ar putea fi una diferită.
Deşi istoria lor combativă ca şi de negociere este una lungă, McConnell este totuşi singurul senator republican care a luat parte la funeraliile fiului lui Biden, Beau, care a murit de cancer cerebral în 2015.
„Au negociat lucruri uriaşe anterior. Au trecut prin lupte extrem de dure şi chiar îndârjite în privinţa unor confirmări judiciare. Dar cred că în mare măsură au reuşit să rămână prieteni şi să aibă o relaţie funcţională chiar şi în cele mai grele perioade”, spune senatorul de Delaware Chris Coons, un aliat apropiat al lui Biden, scrie Politico.
Pe de altă parte, spune senatorul de Connecticutt Chris Murphy, senatorul republican „îl va forţa pe Biden să negocieze fiecare secretar de cabinet, fiecare judecător districtual, fiecare procuror. Intuiţia mea e că vom avea o criză constituţională imediat”.
Cu siguranţă relaţiile nu sunt prea calde între cei doi: Biden l-a criticat pe senatorul republican în septembrie întrucât Congresul nu a trecut pachetul de ajutor economic pentru pandemie, avertizând că „statele au probleme mari şi, ca să-l citez pe vechiul meu prieten: Să lăsăm statele să dea faliment”.
McConnell l-a numit „partener de încredere” în 2016 imediat după ce Biden şi-a predat mandatul de viceprreşedinte. La rândul său în 2011, Biden a ţinut un discurs la McConnell Center, o instituţie bipartizană fondată de senatorul republican, unde a comentat că „publicul vrea să vadă dacă un republican şi un democrat chiar se pot plăcea reciproc. Ei, bine sunt aici să vă spun că se poate”.
„Este o relaţie lungă şi se înţeleg unul pe altul”, a spus un senator republican care îi cunoaşte pe amândoi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *