Cum a ajuns Guvernul român să plătească 280 de milioane de dolari fraților Micula

Guvernul a plătit, vineri, o datorie astronomică fraţilor Micula. Este vorba despre aproape 280 de milioane de euro.

După ani de procese în străinătate, în care au încercat să îşi recupereze banii, oamenii de afaceri s-au îndreptat spre companiile profitabile ale statului. Între ele şi ROMATSA, care are în acest moment conturile blocate şi exista riscul să nu mai poată asigura serviciile de navigaţie aeriană.

Cu alte cuvinte, niciun avion nu s-ar mai fi ridicat de la sol şi nimeni nu mai putea tranzita spaţiul nostru aerian, dacă sutele de milioane nu erau virate.

Cu un buget pentru anul viitor deja extrem de strâns, premierul Ludovic Orban a anunat că va achita o parte din datoria pe care statul român o are față de Ioan şi Viorel Micula. Este vorba despre 278 de milioane de euro, pentru deblocarea conturilor ROMATSA.

Ludovic Orban, premierul României: “Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. La ora actuală ROMATSA se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare.”

Romatsa este însă doar una dintre companiile la care au ajuns cei doi oameni de afaceri. Ioan şi Viorel Micula au de recuperat aproape 400 de milioane de euro, asta pentru că statul român, în 2004, nu şi-a respectat acordul comercial cu Suedia pentru plata unor ajutoare de stat către firmele deţinute de fraţii Micula.

Ca atare, fraţii Micula au dat statul român în judecată şi, în 2013, curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, a decis că România trebuie să plătească 84 de milioane de euro despăgubiri. Doar că, de atunci, s-au adunat dobânzi şi penalităţi, astfel încât suma totală se ridică astăzi la aproape 400 de milioane de euro.

Ludovic Orban, premierul României: “Trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din Statele Unite ale Americii care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la executare, practic cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărui activ deţinut de statul român, în orice ţară din lumea asta.”

Cu alte cuvinte, prin decizia din Statele Unite, fraţii Micula au tot dreptul să blocheze activele financiare ale oricărei companii de stat din România. În cazul ROMATSA, exista inclusiv o decizie a tribunalului din Belgia care a decis ca EUROCONTROL, compania care dirijează traficul aerian European, să nu mai finanţeze ţara noastră. De acolo şi suma de 278 de milioane de euro blocată.

Într-o situaţie similară sunt şi alte companii de stat, printre care şi Nuclearelectrica, Romgaz şi Hidroelectrica, unde fraţii Micula au încercat blocarea conturilor, în baza aceleiaşi decizii a Curţii de arbitraj.

sursa:stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *