Cum arată Vama Veche de 1 Mai, în timpul pandemiei de coronavirus

Pentru români, 1 Mai înseamnă vacanță. Mai exact, vacanță la mare. Până acum, în fiecare an, era momentul în care plajele, terasele, corturile, pensiunile și hotelurile se umpleau. Acum, plajele sunt pustii, Vama e tristă cum n-a fost niciodată. Totul e închis, iar pe plaje poți să întâlnești doar pescăruși și polițiști care patrulează.

E pustiu de cum intri în Vamă. Nimeni nu e pe strada mare, acolo unde, pe vremea asta, de fiecare dată era puzderie de lume. Terasele şi restaurantele au obloanele trase, pe trotuare nu cântă nimeni la chitară. Pe plajă nu mai sunt tinerii de toate vârstele. Sunt doar doi poliţişti în misiune. În rest, doar nisip, valuri și pescăruși.

În Vamă am stat de vorbă cu câțiva proprietari care şi-au pregătit pensiunile pentru sezonul estival, deși nimeni nu știe când ar putea începe. Au văruit camerele, au făcut mici reparaţii, au scos florile la geamuri şi acum aşteaptă. Așteaptă un semn, o veste, o decizie.

George Stoianov, proprietar pensiune: „Vama e foarte tristă în perioada asta. Anul trecut, pe vremea asta, era plin. Cred că turiştii erau deja în Vamă de o zi, două. În momentul de faţă nu e nimeni, suntem doar noi – operatorii economici. Şi e foarte trist şi melancolic. O să privim răsăritul singuri, de la geam.”

Silviu Barbu, proprietar pensiune: „Anul acesta, din punctul meu de vedere, va fi în funcţie de ce măsuri se vor lua pentru redeschiderea hotelurilor. Adică, noi nu putem să facem un pronostic, noi, ca hotelieri, cam ce pierderi avem până acum. Avem, clar, pierderi pentru că nu am deschis de 1 mai, dar noi nu ştim nimic când se vor deschide hotelurile sau dacă se vor deschide treptat sau ce se va întâmpla cu turismul.”

George Stoianov, proprietar pensiune: „Ca să putem să redeschidem trebuie să stea toată lumea acasă de 1 mai şi să nu plece spre Vamă, pentru că dacă nu facem asta s-ar putea să nu mai deschidem deloc sezonul acesta.”

Sigur, e trist acum să privești singur răsăritul, dar soarele, până la urmă, tot răsare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *