Cum faci maioneză de casă. Cu reţeta asta nu se taie niciodată. Are un ingredient secret

Maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri din bucătăria românească și nu numai. Nelipsită din salata de boeuf sau din ouăle umplute, maioneza este un preparat, pe cât de simplu, pe atât de gustos, dar și de pretențios. Sosul poate să se strice foarte ușor atunci când este făcut în casă, dacă nu îi acordăm suficientă atenție. Din fericire, există un truc care vă asigură reușita de fiecare dată. Ce ingredient trebuie să aveți întotdeauna la îndemână.

Cum faci maioneza de casă care nu se taie

Oricine a făcut maioneză de casă cel puțin o dată în viață, cu siguranță nu a mai apelat la maioneza din comerț. Sosul făcut în casă are două ingrediente de bază: gălbenuș de ou și ulei vegetal, la care se adaugă câteva alte ingrediente, care ajută sosul să nu se taie și la final să nu aibă acel gust greu și grețos.

În primul rând, pentru a vă asigura că maioneza are șanse mari să iasă ca la carte, trebuie să țineți cont de două aspecte: gălbenușurile de ou și uleiul să fie cam la aceeași temperatură, iar uleiul să fie adăugat puțin câte puțin, amestecând cu răbdare. Apoi, există un ingredient care vă ajută să obțineți o maioneză cremoasă și bine legată, care nu se va tăia. Este vorba despre oțet, care are un rol extrem de important.

Ingrediente pentru maioneza de casă:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 125-150 ml ulei
  • 1 lingură oțet de mere
  • 1 linguriță muștar
  • sare, piper după gust

Mod de preparare:

Amestecați gălbenușul de ou cu oțetul, după care începeți să adăugați uleiul, amestecând în continuu. Puteți folosi un tel, o lingură de lemn sau un mixer. Continuați să amestecați și să adăugați, puțin câte puțin, uleiul, până când îl încorporați pe tot. Cantitatea de ulei care trebuie turnată este de aproximativ o lingură, după care va fi încorporat.

Procesul ar trebui să dureze, în total, între 7 și 10 minute. La final, adăugați sarea și piperul, precum și muștarul. Folosiți maioneza imediat sau o puteți pune într-un borcan și păstra la frigider, timp de 2-3 zile.

Cum faci maioneza de casa. Cu reteta asta nu se taie niciodata. Are un ingredient secret
Ingredientul secret al maionezei reușite este oțetul

Cum poți salva maioneza tăiată

Atunci când faceți maioneză pentru primele dăți sau nu aveți oțet la îndemână, se poate întâmpla ca aceasta să se taie. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla dacă gălbenușul de ou este rece sau dacă turnați prea mult ulei dintr-o dată. Atunci când maioneza se taie, uleiul se va separa, iar sosul nu va mai avea acea consistență omogenă. În acel moment, multe gospodine aruncă maioneza, crezând că nu mai poate fi salvată.

Sosul poate fi reparat dacă aveți la îndemână un vas cu apă și gheață. Înainte de a începe să preparați maioneza, puneți alături un bol cu apă și câteva cuburi de gheață, iar în momentul în care maioneza se taie, stropiți cu puțină apă foarte rece și continuați să mixați. Repetați dacă este nevoie și veți vedea că maioneza se va lega la loc și își va recăpăta consistența.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *