Cum îţi dai seama dacă ai primit factura la curent fără compensare. Ministrul Energiei a explicat clar

Anul a început cu facturi uriașe pentru foarte mulți români, unii dintre ei ajungând să aleagă între medicamente, mâncare și plata utilităților. Situația scandaloasă a intrat în vizorul autorităților, ministrul Energiei oferind câteva sfaturi pentru cei afectați de scumpirile record din ultimele luni. Virgil Popescu a explicat și cum îți poți da seama dacă ai primit factura la curent fără compensare.

Ministrul Energiei a explicat cum îţi dai seama dacă ai primit factura la curent fără compensare

Ministrul Energiei a transmis, marți, că 80% dintre consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, precizând că a avut o discuţie cu miniştrii din Cabinet şi cu premierul Ciucă, despre problema facturilor la energie.

Virgil Popescu a precizat că sunt furnizori care au transmis facturi neplafonate şi necompensate, şi de ieri, toţi marii furnizori au început să trimită facturile normal.

„Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi a controlului care este încă în desfăşurare. Din datele pe care le avem până acum, un singur furnizor a fost pregătit ca până în data de 15 decembrie să emită facturile așa cum scrie în lege.

Furnizorii care nu au emis facturile compensate vor fi obligați să le refacă și să nu perceapă penalități pentru oamenii care nu le-au plătit în termen, pentru că vina de a nu face facturile așa cum trebuie este exclusiv a furnizorilor”, a mai afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a făcut și câteva precizări importante în această perioadă, explicând cum cum își pot da seama românii dacă au primit factura la curent fără compensare.

„Evident, dacă vine următoarea factură, și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu nervii oamenilor, nu poți să te joci cu oamenii”, a adăugat Popescu.

Cum îţi dai seama dacă ai primit factura la curent fără compensare. Ministrul Energiei a explicat clar
Virgil Popescu

„Nu poți să te joci cu oamenii”

În momentul în care a fost întrebat dacă un consumator ar trebui să își asume să rămână fără energie electrică sau fără gaz în cazul facturii calculate fără compensare, Virgil Popescu a spus că nu va rămâne nimeni fără energie electrică, nici fără gaz, „pentru că există furnizorul de ultimă instanță”.

Cât despre cei care au plătit deja facturile calculate greșit, Popescu spune că furnizorii „ar trebui să fie obligați să returneze banii, nu să-i scadă din facturile următoare”.

„Au beneficiat de acești bani întocmind facturi, încălcând legea”, a adăugat ministrul Energiei.

Popescu a declarat că s-ar putea ajunge până la retragerea licențelor pentru anumite companii, precizând că acestea au început deja recalcularea facturilor, deoarece în multe cazuri nu s-au aplicat compensările acordate de Guvern.

„Sunt foarte puțini români care au primit facturi necompensate. Eu cred că se poate merge până la retragerea licenței, pentru că nu poți să te joci cu oamenii. Facturile încalcă legea. Ce ar trebui să se întâmple? Nu va rămâne nimeni fără energie electrică și fără gaz pentru că există furnizorul de ultimă instanță.”, a spus Virgil Popescu.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *