Revoluția industrială din urmă cu peste un secol a fost realizată mai ales prin fumul gros al aburului cărbunelui ars ca să pună în mișcare mașinăriile imense care ne-au împins considerabil în față societatea. Acum, când intrăm în al treilea deceniu din secolul 21, energia care vine de la Soare poate fi cu adevărat exploatată chiar mai bine decât cărbunele.
La începutul lui 2020 a venit un anunț important pentru Europa și pentru lume. Atunci a fost comunicat un plan ambițios derulat între 2021-2027 care prevede ca poluarea să fie redusă, iar energia să fie colectată din surse ceva mai curate. Planul acesta are și un nume:
Pactul Verde European. Acesta prevede, pe scurt, investiții de până la 1.000 de miliarde de euro în acest deceniu, astfel încât țintele respective să fie atinse. Un rol important, în această strategie, îl joacă Mecanismul pentru Tranziție Justă, care prevede investiții de circa 100 miliarde de euro între 2021 și 2027 pentru a-i ajuta pe muncitorii și cetățenii din regiunile afectate de tranziția către energii curate.
În ceea ce-i privește pe muncitorii din zonele afectate, Comisia Europeană
susține că tranziția justă îi va proteja prin facilitarea oportunităților de ocupare a forței de muncă în noile sectoare și în cele în tranziție, prin punerea la dispoziție a oportunităților de recalificare și prin îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor. Totodată, sunt prevăzute investiții în combaterea sărăciei energetice și facilitarea accesului la energie curată, constantă și la prețuri accesibile.
Bine, dar de unde vine această energie, dacă nu din sursele pe care le-am luat drept eterne până acum câteva decenii? Ei bine, chiar din aer, la propriu. Energia solară și cea eoliană sunt două exemple, iar cea dintâi e cea care ar trebui să ne intereseze în mod deosebit.
O cercetare din 2006
arăta că Soarele „trimite” către Pământ, într-o singură zi, mai multă energie decât era generată la acel moment într-un an din toate celelalte surse, inclusiv cele fosile. Cifrele din 2019, citate într-o altă cercetare despre energia fotovoltaică,
arăta că ajunge pe Pământ energie echivalentă cu circa 173.000 terawați. Spre comparație, cererea globală de energie se ridică la circa 2,6 TW. Da, e o diferență enormă, dar cu siguranță nu putem decât visa să exploatăm cu totul energia solară. Chiar și așa, putem spera întemeiat că va fi folosită o parte considerabilă din ea.
În acest context apar și Pactul Verde European care are ca miză reducerea poluării și sporirea surselor alternative, și dezvoltarea tehnologică datorită căreia putem profita mai mult de energia nepoluantă.
Ce rol are tehnologia (văzută drept consumatoare de energie) în cursa pentru energii verzi
Din contextul maximizării felului în care folosim energia solară nu poate fi exclusă tehnologia așa cum o vedem deja folosită în prezent. Când am vorbit de
generația de mâine care are nevoie de acces la internet, mesajul indirect a fost că această generație va fi și ea consumatoare de energie. Totodată, este o generație deja mai dispusă decât precedentele să reducă poluarea. În același context, am văzut deja cum automatizarea și conectivitatea de mare viteză,
cum ar fi prin 5G, pot eficientiza operațiunile dintr-o mină. Se poate face asta și cu energia solară?
Aș zice că da pe baza datelor pe care le-am văzut până acum, Huawei e unul dintre jucătorii globali care mizează pe, dacă vrei să-i spui poate fi numit așa, energie solară pe steroizi. Uzina Smart PV creată de Huawei în Dongguan are o capacitate de 17,5 megawațiMW. Cea de la Centrul de Cercetare din Hangzhou e la de 1,8 megawați MW, iar cea de la Centrul de Cercetare din Nanjing e la de 0,05 megawați MW.
[embedded content]
După cum vezi se observă din cifre, uzina din Dongguan este cea mai performantă. Și, posibil, cea mai avansată. În cifre de funcționare, Huawei
susține că reușește să producă cu până la 30% mai multă energie mulțumită optimizărilor per modul sistem fotovoltaic, dar și asigurării mărirea independenței sistemului față de eventualele probleme. Totodată, s-a redus timpul total al configurărilor la sub 1 minut, în timp ce soluții similare ale altor producători sunt la circa 30 de minute. S-a A îmbunătățit eficiența răcirii la nivel hardware, iar când vine vorba de mentenanță sistemul poate identifica în circa două minute o problemă, fără nevoia de-a inspecta fizic unei verificări la fața locului. Totodată, în 10 minute poate fi generat un raport de diagnoză și în felul acesta pot fi identificate până la 14 tipuri diferite de probleme cu modulelepe sistemul de producție fotovoltaică. Iar în iunie 2021 compania a obținut și certificare TÜV Rheinland pentru respectarea celor mai riguroase standarde în
stocarea energiei.
Acestea sunt doar trei exemple din „curtea internă” logica internă de cercetare dezvoltare a Huawei. Pe ce s-a axat compania a fost introducerea tehnologiei, și în special a automatizărilor, pentru a reduce costurile și a asigura și o creștere a eficienței. În contextul Pactului Verde, Huawei a spus că susține cei patru piloni importanți ai înțelegii covenției: reducerea emisiilor de carbon, promovarea energiei regenerabile, conservarea naturii și susținerea unei economii circulare. Pe aceste principii se bazează și cele trei implementări din Dongguan, Hangzhou și Nanjing. Așa că am dorit să înțelegem ce-i ce înseamnă un Smart PV și ce presupune introducerea tehnologiei de din 2021, cum ar fi AI inteligența artificială și automatizarea, în acest domeniu.
Un exemplu de cum pot fi „deșteptate” deveni smart uzinele de producere a energiei electrice din lumină solară se regăsește în zona Xihaigu. E, tradițional cunoscută pentru un teren dificil pentru majoritatea activităților economice, dar fix chiar acesta poate fi un putând fi transformat într-un avantaj când vine vorba de energie verde. Sunt în prezent instalate câteva sute de stații electrice ce produc energie fotovoltaică de panouri fotovoltaice, iar estimarea e că ar putea genera până la 16 milioane de dolari anual din exploatarea energiei solare acesteia.
Dincolo de acest proiect amplasat într-o zonă cu relief dificil, în octombrie 2020 a fost dezvăluit
un alt proiect. E vorba de cea mai mare uzină PV fotovoltaică din lume. E localizată în provincia Qinghai, la o altitudine de circa 3.000 de metri și produse 2,2 gigawați GWhp. Proiectul este construit în jurul ideii de Smart PV cu accent pe tehnologii care pot asigura funcționarea cu eficiență mai mare și rată mai bună a mentenanței. Iar asta duce implică, pentru clientul final, chiar și într-un cost mai scăzut al energiei.
Componenta de tehnologie intervine direct în felul în care este administrat acest ecosistem. Pentru mentenanță și exploatare sunt folosire sistem de broadband wireless, cloud computing pentru monitorizarea datelor în timp real, dar și drone care patrulează și identifică problemele în timp real. Abordarea Huawei în acest caz sporește eficiența mentenanței cu peste 50%.
Independent de aceste proiecte, compania
susține că în 2019 și-a sporit eficiența energetică cu până la 22% pentru principalele produse, iar emisiile de CO2 au fost reduse cu 32,7%. Ce e mai interesant e că a folosit 1,25 miliarde kWh de din energie verde. La acestea se poate adăuga și performanța unei soluții ca
PowerStar, care monitorizează consumul de energie în domeniile în care sunt folosite tehnologii recunoscute ca mari consumatoare. Monitorizarea și automatizarea în timp real duce la economii de consum de până la 25,6%, iar Huawei susține că economisește astfel până la 31.000 kWh pe an.
Dincolo de toate aceste cifre și tehnologii pe care le avem, contextul în care ne regăsim e unul al migrației transformării. Ca locuințe, orașe și țări trecem de la materia primă clasică, cu al său efect advers poluarea, către ceva ce poate oferi și mai multă energie, pe măsura nevoilor, și cu mai puțină poluare, chiar spre zero emisii. Ce este o certitudine până acum e că tehnologii ca precum cloud computing și inteligența artificială pot face munca repetitivă mai rapid și mai eficient decât oamenii. Dar aceste tehnologii au și nevoie de energie. Așa că e un context interesant în care ne regăsim în care acestea caută soluții pentru a „stoarce” cât mai multă energie. Și e posibil ca pe planul Pactului Verde în 2027 să discutăm, de exemplu, de mașini electrice care și când sunt construite, și când merg pe drumuri chiar au impact zero.
Articol susținut de Huawei România SURSĂ ARTICOL