Dăncilă susține că Iohannis a ”reinterpretat” decizia CCR: ”Obișnuit să încalce Constituția”

Premierul Viorica Dăncilă a continuat și joi să-l acuze pe președintele Klaus Iohannis că încalcă Legea fundamentală a țării, după decizia Curții Constituționale privind revocarea miniștrilor demiși de Guvern și numirea unor interimari.

Dăncilă a convocat joi a doua ședință de Guvern din această săptămână, deoarece urmează să plece într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

La începutul ședinței, premierul a repetat că șeful statului ”comite un abuz prin refuzul de a numi miniștri interimari și încearcă din nou să blocheze activitatea Guvernului”.

De asemenea, Dăncilă susține că Iohannis a ”reinterpretat” ”după bunul plac” decizia judecătorilor, care ar fi decis ca premierul trebuie să meargă “de îndată” în Parlament.

În opinia liderului PSD, termenul ”de îndată” nu se referă la șeful Guvernului, ci la Iohannis.

”Obișnuit să încalce Constituția, domnul președinte Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o Decizie a Curții Constituționale care este obligatorie pentru toată lumea. Transmite public că judecătorii Curții Constituționale ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă “de îndată” în Parlament, când de fapt Curtea a stabilit că termenul “de îndată” se referă la obligația președintelui de a numi interimari și de a nu bloca activitatea Guvernului.

Legitimitatea acestui Guvern este dată de votul românilor, iar în acest moment suntem singurii care ne asumăm responsabilitatea guvernării. Am spus-o de nenumărate ori, voi merge în Parlament pentru remanierea Guvernului. Românii trebuie să știe însă adevărul: refuzul președintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezentarea noastră în fața Parlamentului.

Nu mai avem așteptări de la domnul președinte Iohannis să renunțe la jocurile politice, a demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză este electorală. Prin acțiunile sale a demonstrat în repetate rânduri că nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru cetățenii acestei țări.”

Curtea Constituţională l-a obligat miercuri pe şeful statului să revoce miniştrii demişi şi să îi numească pe cei interimari.

Deşi se confirmă astfel, un conflict juridic de natura constituţională între cele două palate, nici premierul nu scapă de obligaţii. Dăncilă va trebui să ceară un vot de încredere pentru noul cabinet, format după plecarea ALDE de la guvernare.

sursa : stirilprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *