Democrații vor să dea 2.000 de dolari pe lună aproape fiecărui american până la finalul pandemiei. De ce se opun republicanii

Un trio de senatori democrați a prezentat un plan care prevede acordarea unui cec în valoare de 2.000 de dolari pentru majoritatea americanilor, în fiecare lună, până când criza economică generată de pandemia de coronavirus se va diminua.

Propunerea, care este inclusă în Monthly Economic Crisis Support Act, o inițiativă legislativă introdusă vineri în Camera superioară a Congresului de la Washington de către senatorii democrați Kamala Harris (Califonia), Bernie Sanders (Vermont) și Ed Markey (Massachusetts), ar extinde în mod masiv ajutorul financiar de 1.200 de dolari oferit deja americanilor ca parte a legii de stimulare economică adoptată de Congres în luna martie.

Republicanii au declarat că nu sunt convinși de necesitatea oferirii unui nou rând de cecuri, unii dintre ei afirmând chiar că se opun categoric acestei idei. Opinia lor este că repornirea economiei americane ar trebui să aibă întâietate.

Informația pe scurt

  • Trei senatori democrați au introdus un proiect de lege care prevede acordarea a 2.000 de dolari lunari celor mai mulți angajați americani
  • Banii vor fi acordați până la trei luni după ce pandemia se va încheia
  • Aceste fonduri ar fi oferite în plus față de cele prevăzute prin CARES Act, pachetul de stimulare economică din martie
  • Aproape toți democrații susțin aceste stimulente
  • Casa Albă și președintele Trump par să fie de acord cu oferirea unor noi cecuri americanilor
  • Cei mai mulți republicani se opun ideii și vor mai degrabă repornirea economiei

Monthly Economic Crisis Support Act prevede trimiterea unui cec lunar de 2.000 de dolari persoanelor care realizează mai puțin de 120.000 de dolari pe an. Suma s-ar extinde până la 4.000 de dolari pentru cuplurile căsătorite care depun impozite în comun. Legislația propune, de asemenea, 2.000 de dolari pentru fiecare copil dependent, până la trei copii pe cuplu.

Plățile ar fi retroactive din luna martie și ar dura până la trei luni după ce Health and Human Services Department (HHS) va declara că starea publică de urgență a luat sfârșit. Legislația ar împiedica recuperatorii de datorii să le ia oamenilor din ajutorul financiar oferit de guvern și prevede, de asemenea, oferirea cecurilor indiferent dacă persoanele care le primesc dețin număr de securitate socială (SSN), ori au depus sau nu taxe anul trecut.

Propunerea celor trei democrați vine la mai bine de o lună după ce președintele Donald Trump a semnat un pachet uriaș de stimulare economică în valoare de 2.2 trilioane de dolari, pe 27 martie. Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (CARES Act) a prevăzut acordarea de cecuri de 1.200 de dolari pentru persoanele care câștigă până la 75.000 de dolari pe an, în timp ce cuplurile care realizează până la 150.000 de dolari au primit 2.400 de dolari. De asemenea, s-au acordat 500 de dolari suplimentari pentru fiecare copil dependent. Majoritatea cecurilor prevăzute de CARES Act au fost deja distribuite.

Harris a declarat că noul proiect de lege este o reflectare a faptului că eforturile Congresului de până acum „nu au fost suficiente pentru a răspunde nevoilor acestei crize istorice,” iar Markey a numit infuzia masivă de numerar „cel mai direct și mai eficient mecanism pentru a oferi ajutor economic celor mai vulnerabili.”

„Congresul are responsabilitatea de a se asigura că fiecare gospodărie din clasa muncitoare din America primește o plată de urgență de 2.000 de dolari pe lună pentru fiecare membru al familiei,” a adăugat și Sanders.

Experții cred că efortul lui Markey și al celor doi foști rivali democrați la nominalizarea democrată pentru Casa Albă (senatorii Harris și Sanders) reprezintă una dintre cele mai mari, și probabil cele mai scumpe, idei propuse pentru următoarea rundă de stimulare economică în contextul pandemiei de coronavirus.

Alți democrați din Camera Reprezentanților și Senat au propus garanții federale pentru salariile angajaților, alții vor introducerea unui program de asistență financiară pentru familiile nevoiașe care au copii (Temporary Assistance For Needy Families), în timp ce senatorul republican Josh Hawley (Missouri) vrea ca guvernul să subvenționeze salariile pentru a evita disponibilizările în masă.

De altfel, democrații au susținut, aproape fără excepție, că cecurile unice oferite prin CARES Act nu sunt suficiente pentru a oferi stabilitate financiară oamenilor pe durata întregii pandemii și au lansat diverse alte propuneri. Doi democrati din Camera Reprezentantilor (Tim Ryan din Ohio si Ro Khanna din California) au propus acordarea celor 2.000 de dolari pe lună încă din aprilie prin Emergency Money for the People Act.

Nancy Pelosi, democrata din California care este președinta Camerei Reprezentanților, și alți legiutori din Partidul Democrat și-au exprimat și ei susținerea pentru ca următorul pachet de stimulare economică să prevadă cecuri de 2.000 de dolari lunar pentru americani, plătiți retroactiv începând cu luna martie.

Comentatorii au notat că ideea oferirii unor cecuri lunare este pe placul bazei liberale și susținută de majoritatea americanilor, în contextul în care actuala criză a afectat puternic economia Statelor Unite. Nu există deocamdată niciun fel de garanție că inițiativa celor trei democrați va fi introdusă în următorul pachet de stimulare economică – CARES 2 – care va fi eventual negociat de Administrația Trump cu liderii democrați.

Ce afirmă republicanii

Cei mai mulți dintre senatorii republicani nu par însă să fie de acord cu o nouă rundă de cecuri în următoarea legislație de stimulare economică. Asta deși președintele Trump și oficiali de la Casa Albă au semnalat că susțin ideea acordării a cel puțin unei noi runde de cecuri americanilor aflați în dificultate economică.

Consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, a declarat reporterilor la sfârșitul lunii trecute că oficialii administrației studiază necesitatea oferirii de alte cecuri, deoarece coronavirusul continuă să facă ravagii asupra economiei Statelor Unite. „Cred că este un lucru pe care îl studiem foarte atent, știu că și oamenii din Casa Albă fac la fel,” a spus Hassett.

De asemenea, președintele Trump a afirmat luna trecută că ia în considerare acordarea unei noi runde de cecuri, spunând reporterilor la o conferință de presă că acest lucru este „în mod absolut luat în considerare serios”.

Calculul președintelui este fără îndoială și unul electoral. După cecurile de 1.200 de dolari care au fost trimise americanilor în ultimele săptămâni (și care au purtat semnătura liderului de la Casa Albă), un nou rând de stimulente financiare ar fi privit cu ochi buni de majoritatea americanilor. Asta în condițiile în care 60% dintre americanii chestionați într-un sondaj recent au afirmat că primul cec nu a fost de ajuns pentru a-i ajuta să treacă de criza actuală.

Poziția legiuitorilor republicani este astfel cumva în contradicție cu cea a președintelui. Mai mulți senatorii republicanii declară că nu sunt convinși de necesitatea unei a doua runde, iar unii dintre ei au spus chiar că se opun ferm ideii. Două sunt obiecțiile lor: 1) accentul trebuie pus pe relansarea economică; 2) acordarea de ajutoare guvernamentale pentru o perioadă nedefinită va periclita și mai mult economia și stabilitatea financiară a Statelor Unite.

„Ei bine, oamenii aflați în iad vor și ei apă cu gheață,” a spus senatorul republican John Kennedy (Louisiana), întrebat despre o nouă rundă de cecuri. „Adică, toată lumea are o idee și un proiect de lege, de obicei să cheltuiască mai mulți bani. Este ca un discount la saltele de Labor Day aici.”

Când a fost întrebat despre poziția senatorului cu privire la a doua rundă de ajutoare financiare, purtătorul sau de cuvânt a declarat că senatorul va lua în considerare orice legislație care va veni în fața Senatului. Kennedy a introdus un proiect de lege pentru a oferi guvernelor locale și statului o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor existente în CARES Act pentru a plăti costurile de operare, despre care a spus că ar putea elimina nevoia de cheltuieli suplimentare.

Senatorul Ron Johnson, un republican care reprezintă statul Wisconsin, a declarat că nu este în favoarea plăților suplimentare. „Nu am fost un susținător mare și adevărat al acestui lucru nici în prima rundă,” a spus el. „Aceasta nu este recesiunea clasică.”

La rândul său, senatorul republican Lindsey Graham (Carolina de Sud) a indicat că nu dorește o altă rundă de cecuri, sugerând că accentul ar trebui să fie pus pe redeschiderea economiei. „Adevăratul stimul care va schimba traiectoria pe care o urmăm va fi economia, nu cecurile de la guvern,” a spus Graham. „Deci mă îndoiesc că va mai fi o altă plată.”

Reticența vine după ce republicanii din Senat au susținut cererea Administrației Trump pentru două runde de asistență directă în cadrul legii CARES din martie.

Casa Albă, ca parte a negocierilor sale cu liderii Congresului, a solicitat 500 de miliarde de dolari pentru două runde de cecuri directe; în schimb, Congresul a aprobat CARES Act cu 250 de miliarde de dolari pentru o singură rundă de cecuri.

Republicanii au spus la momentul respectiv că vor să aștepte și să vadă dacă va fi necesar un al doilea tur. Includerea cecurilor a fost de altfel un motiv de dispută între republicani. Unii au indicat că nu le-au susținut în martie, dar au cedat afirmând că exista prea multă susținere bipartizană pentru a le scoate din lege.

Comentatorii americani afirmă că nu este clar dacă și când Senatul va începe negocierile cu privire la următorul proiect de lege de ajutor economic, în condițiile în care liderul majorității senatorilor republicani, Mitch McConnell (Kentucky), a cerut „o pauză” pentru a vedea care părți din legea de 2,2 trilioane de dolari adoptată deja de Congres funcționează și care nu.

Congresmenii urmăresc cu atenție, de asemenea, starea economiei, după ce unele state au început să renunțe la ordinele de izolare la domiciliu pentru locuitori și au implementat planuri de reluare treptată a activităților economice.

„Ne aflăm într-un moment în care va fi un punct de discuție. Pentru că în Wyoming ne deschidem din nou, multe comunități se deschid. Este doar o chestiune de cât timp va fi necesar pentru ca economia să se deschidă din nou. Dacă durează prea mult, va trebui cel mai probabil să facem asta,” a precizat senatorul John Barrasso, un republican ce reprezintă statul Wyoming.

„Nu sunt sigur că (cecurile) nu se vor mai oferi, dar cred că trebuie să avem un sens mai bun, unul, ce bine au făcut și, doi, dacă vor avea același impact în lunile de vară pe care l-au avut în aprilie și mai,” a declarat reporterilor senatorul Roy Blunt (Missouri), membru al conducerii Partidului Republican.

De asemenea, unii dintre republicani sunt îngrijorați de impactul pe care CARES Act și cele aproape trei miliarde de dolari cheltuite până acum îl vor avea pentru stabilitatea fiscală pe termen lung a țării.

Senatorul Mike Braun (republican de Indiana) a spus că nu este pregătit să sprijine legislația care va oferi noi cecuri americanilor. „Probabil că nu mă va interesa să fac nimic pentru o perioadă,” a afirmat Braun. „Indiferent dacă este vorba de reducerea impozitelor pe salariu, de o serie de cecuri de stimulare, cred că 3 trilioane de dolari a fost un moment destul de bun. Trebuie să vedem cum funcționează înainte să fiu interesat să fac orice altceva.”

Alți republicani nu au închis complet subiectul unor noi stimulente financiare pentru americani, insistând însă că au nevoie de mai multe informații înainte de a lua o decizie.

Surse: Politico, The Hill, Huffington Post, Money, Reuters, Forbes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *