Dispecerii 112, instruiți de finlandezi. ”Îi învățăm să aloce resursele cât mai repede”

În aceste zile, la Târgu Mureş şi Bucureşti, dispeceri de la numărul de urgenţă 112 participă la cursuri de perfecţionare, graţie unui parteneriat româno-finlandez.

Timp de şase săptămâni, angajaţii care gestionează apelurile de urgenţă vor învăţa cum să intervină cât mai eficient, indiferent de situaţia pentru care li se solicita ajutorul.

La la cursurile desfăşurate la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Târgu Mureş iau parte 11 dispeceri din nouă judeţe din ţară. Formatorii au urmat traininguri de specialitate în Finlanda.

Cristian Pintea, formator: “Am învăţat de la ei paşii de urmat pentru a îmbunătăţii modulde răspuns şi timpul la apelul de urgenţă . Îi învăţăm pe colegi să aloce resursele cât mai repede posibil”.

Dan Daniel, purtător de cuvânt ISU Mureş: “Acest program de formare este pe o durată de şase săptămâni,dacă va fi nevoie, acest program se va prelungi cu încă trei săptămâni”.

Pentru a înţelege cât mai bine importanţa programului, cursanţii folosesc şi un soft finlandez – un program special de simulare a situaţiilor de urgenţă.

Primul dispecerat integrat de urgenţă 112 din ţară a fost implementat la Târgu Mureş în anul 2001, motiv pentru care primii specialişti au fost formaţi aici. Doar în Bucureşti, Prahova şi Hunedoara mai funcţionează acest sistem.

Cristian Buhaianu, şef adjunct ISU Mureş: “Acolo îşi desfăşoară activitatea personal din cadrul ISU, din cadrul poliţiei, din cadrul jandameriei, poliţia locală şi STS. În momentul în care intră apelul prin sistemul 112, acest apel este preluat de către opeartor şi decizile se iau în comun de toţi reprezentanţii al instituţiilor implicate”.

Pentru implementarea proiectului, MAI a alocat inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă 2 milioane de lei, iar STS a stabilit resursele tehnice necesare -suma estimată fiind de 7 milioane de lei.

sursa : stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *