Două secții ale unor spitale din Giurgiu, dotate prin noua campanie ”Împreună din prima zi”

„Împreună din prima zi” – Investiţie de 1,5 milioane de euro, pentru dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie a 16 unităţi medicale. Investiţia asigură dotarea a încă 16 unităţi medicale cu aparatură medicală modernă care permite îngrijirea adecvată a nou-născuţilor

Organizaţia Salvaţi Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom dau startul ediţiei a doua a programului „Împreună din prima zi”, prin dotarea a încă 16 unităţi medicale: secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală şi obstetrică-ginecologie din 12 judeţe ale ţării. Investiţia de 1,5 milioane de euro va include dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuţilor. Astfel, numărul total al spitalelor dotate prin programul „Împreună din prima zi” se ridică la 60, iar investiţia totală este de 2,5 milioane de euro.

Unităţile medicale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie de monitorizare şi menţinere a stării de sănătate a nou-născuţilor, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, bancă de lapte. Astfel, nou-născuţii cu probleme majore vor putea primi îngrijire adecvată, fără a se pierde timp vital prin căutarea unor soluţii de transfer la spitalele care au aparatura necesară.

„Sistemul de sănătate din România rămâne unul cu multiple vulnerabilităţi şi necesită atenţie şi implicarea atât a autorităţilor, cât şi a societăţii civile. Astăzi, diferenţa dintre viaţă şi o moarte o face calitatea aparaturii medicale, dar şi disponibilitatea ei: în multe cazuri unde spitalul nu este dotat corespunzător, timpul pierdut pentru a căuta soluţii de transfer într-un centru medical care să aibă un ventilator de suport respirator, de exemplu, se poate transforma într-o dramă pentru familie”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

„Primul proiect al Fundaţiei OMV Petrom ‘Împreună din prima zi’ are rezultate concrete pentru cele 45 de secţii de neonatologie şi maternităţi, care au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale performante. România se confruntă cu o incapacitate mare de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală, de aceea, prin aceste dotări, Fundaţia OMV Petrom îşi continuă misiunea de a susţine reducerea mortalităţii infantile” a declarat Amalia Fodor, Director Executiv Fundaţia OMV Petrom.

Context:
Naşterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supravieţuieşte şi ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă şi învechită are o şansă la viaţă mult diminuată.

De aceea, din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind peste 8.900.000 de euro. Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

*** Date statistice:
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

De asemenea, potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalităţii infantile în România a arătat discrepanţele majore între judeţele ţării. Astfel, primele trei poziţii în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii), Sălaj (8,9 la mie) şi Neamţ (8,2 la mie), în vreme ce în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii.

Lista spitalelor care vor fi dotate prin programul „Împreună din prima zi”

1. Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Secţia Clinică Cardiologie III Copii (Mureş), unicul furnizor de servicii spitaliceşti de chirurgie cardiovasculară pentru copii, va fi dotat cu un ecocardiograf, care va permite monitorizarea complexă a cazurilor.

2. Spitalul Orăşenesc General Bolintin Vale (Giurgiu), care deserveşte o populaţie de circa 90 de mii locuitori, va fi dotat cu un echipamente specifice unei secţii de terapie intensivă.

3. Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu (Giurgiu), care îngrijeşte copiii prematuri cu o patologie neonatală complexă va fi dotat cu echipamente pentru susţinerea funcţiei respiratorii a copiilor prematuri sau cu probleme respiratorii şi o monitorizare a funcţiilor vitale.

4. Compartimentul de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Olteniţa (Călăraşi), unde sunt îngrijiţi anual aproximativ 400 de nou-născuţi, va fi echipat cu echipamente medicale performante astfel încât medicii să poată monitoriza creşterea şi dezvoltarea nou-născutului.

5. Secţia de neonatologie a maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău (Bacău), care a oferit îngrijiri medicale unui număr de aproximativ 17.000 de nou-născuţi în ultimii cinci ani, dintre care peste 1.700 de prematuri, va primi un sistem de monitorizare cerebrală video-electroencefalografică şi un echipament neonatal de electroencefalografie de amplitudine integrată.
Totodată, va fi dotat şi punctul dietetic cu: maşină de spălat, aparat de dezinfectat biberoane şi pompe de muls.

6. Spitalul Municipal Topliţa (Harghita), care îngrijeşte în medie 140 de nou-născuţi, dintre care 25 de prematuri, va beneficia de resuscitator şi echipamente specifice pentru monitorizarea şi susţinerea funcţiei respiratorii a nou-născuţilor.

7. În cadrul Spitalului Clinic Filantropia (Bucureşti) vom crea o bancă de lapte şi va fi amenajat un spaţiu adecvat pentru prepararea şi stocarea în bune condiţii a alimentaţiei materne, care va fi dotat cu: pompe electrice, recipiente de colectare, frigidere medicale, congelatoare, pasteurizator, hotă cu flux laminar, analizor de lapte, un aparat de încălzire a laptelui, computer, mobilier.

8. Secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia (Ialomiţa), unica din acest judeţ, va fi modernizată şi dotată cu echipamente medicale şi cu posturi complete pentru prematuri şi nou-născuţi la termen cu patologie asociată, precum şi cu un sistem de telemedicină.

9. Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu (Gorj), care a îngrijit în anul 2022 981 de nou-născuţi, dintre care 80 prematuri, va fi echipată cu un ecograf portabil.

10. Compartimentul de terapie intensivă al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman (Neamţ), care îngrijeşte anual peste 1.000 de nou-născuţi, va primi va primi echipamente pentru reanimarea şi monitorizarea nou-născuţilor.

11. Maternitatea Spitalului Orăşenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamţ (Neamţ), care îngrijeşte anual în jur de 500-600 de nou-născuţi, va primi echipamente şi mobilier specific spitalicesc.

12. Spitalul de Pediatrie Ploieşti (Prahova), care deserveşte o populaţie de 700.000 de locuitori, dintre care 250.000 sunt copii, va primi echipamente destinate transportului şi monitorizării nou-născuţilor.

13. Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti „Dr. Constantin Andreoiu” (Prahova), care îngrijeşte anual peste 4.000 de nou-născuţi, dintre care 400 de prematuri, va fi echipată cu un aparat de radiologie.

14. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava (Suceava), care a oferit îngrijire pentru 3.746 de nou-născuţi în anul 2021, cu 25 de naşteri înregistrate la mame cu vârsta sub 15 ani şi 317 naşteri premature, va fi dotat cu un aparat de ultrasunete pentru neonatologie şi un dispozitiv de terapie respiratorie CPAP.

15. Compartimentul de neonatologie al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc (Suceava), situat la o distanţă de aproximativ 78 km de Spitalul Judeţean Suceava, va fi echipat cu echipamente şi mobilier medical, astfel încât nou-născuţii îngrijiţi în secţie să poată beneficia de confort şi îngrijiri medicale de cea mai bună calitate.

16. Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria (Teleorman), în care sunt îngrijiţi anual în jur de 1.200 de nou-născuţi, va fi dotată cu echipamente medicale.

Salvați copiii România