Dunărea la Giurgiu – mult sub cota de atenție
Cotele apelor Dunării în Portul Giurgiu au ajuns luni la 256 de centimetri, cu 314 centimetri sub cota de atenţie de 570 de centimetri, debitul Dunării la Giurgiu fiind de 6.300 de metri cubi pe secundă, potrivit directorului Serviciului Judeţean de Gospodărire a Apelor, Marinela Iliescu.
‘În prezent, cotele apelor Dunării în Portul Giurgiu au ajuns la 256 de centimetri, sub cota atenţie de 570 de centimetri, iar acum avem, la Giurgiu, un debit de 6.300 metri cubi pe secundă. Toate celelalte râuri de pe raza judeţului sunt sub cota de atenţie. Specialiştii în ape din judeţul Giurgiu monitorizează zilnic creşterile cotelor fluviului Dunării, ale râurilor interioare şi starea digurilor’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Marinela Iliescu.
Potrivit acesteia, vârful viiturii pe Dunăre în Portul Giurgiu este aşteptat la data de 4 octombrie, când se prognozează un debit de 6.860 de metri cubi pe secundă, cu o cotă de 297 de centimetri, cu 273 de centimetri sub cota de atenţie.
Specialiştii din Giurgiu au prezentat în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în 24 septembrie, faptul că au identificat o eroziune de mal pe Dunăre, sectorul între kilometrul fluvial 476 şi kilometrul fluvial 479 şi în incinta îndiguită Gostinu – Greaca – Argeş, la galeriile de rozătoare.
Pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii care s-ar putea manifesta în zonele critice identificate în contextul viiturii pe Dunăre au fost adoptate măsurile necesare pregătirii, prevenirii şi asigurării capacităţii de răspuns la riscurile generate de creşterea nivelului fluviului şi a fost revizuit Planul de evacuare în situaţii de urgenţă, în special de către comitetele locale riverane Dunării – Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Giurgiu, Oinacu, Băneasa, Gostinu, Prundu, Greaca – dacă situaţia ar impune acest lucru. (www.agerpres.ro)