Editorial de Claudiu Săftoiu. Un ungur anti-european putinist dă lecții despre țara mea. La Tușnad

An de an, Viktor Orban, premierul Ungariei, își șterge mucii, vara, la invitația UDMR, pe steagul României. E plăcerea lui cea mare. Pentru asta, liderul de la Budapesta vine în județul Harghita, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad. Aici, de la măsuța prezidiului, scuipă doct peste istoria, prezentul și viitorul țării mele.

Autonomiști înfierbântați zic ce vor ei împotriva Românei, la români acasă

Invariabil, Orban Viktor îl are alături pe episcopul reformat și europarlamentarul Laszlo Tokes, omul care face treburile astea, mai demult și mai des, decât el. Tokes este ideologul extremist autonomist al maghiarimii din Transilvania, din anii 90. Sprijinit temeinic să obțină un loc de europarlamentar independent din partea României, în 2007, și recompensat, în 2009, cu ‘Ordinul Steaua României’ în grad de Cavaler, domnul Tokes are dublă cetățenie. Deci poate trage din toate pozițiile. După ce i s-a retras înalta decorație, în martie 2016, episcopul reformat a candidat pe listele FIDESZ, iar acum este europarlamentar ungur. Tokes e bun prieten cu Viktor Orban, căruia i-a cerut public, în 2013, să ofere ‘protectorat’ Transilvaniei, așa cum Austria a făcut cu Tirolul de Sud. Acești autonomiști maghiari, orbiți de soarele milenarist al istoriei poporului maghiar, au dat lecții usturătoare și României, și Europei, și Americii, la un eveniment găzduit în România.

Drepturile minorității maghiare – exemplar respectate în România. O spune Consiliul Europei, de peste 10 ani

Premierul Ungariei consideră că ‘Centenarul Marii Uniri nu este un moment festiv’ pentru maghiari, și că, ‘de 100 de ani, România nu știe ce să facă cu milionul de maghiari care trăiesc în Transilvania’. Declarația, profund ofensatoare, este și falsă, și provocatoare. De zeci de ani, România a dovedit, iar Consiliul Europei a consfințit ca ‘exemplară atitudinea statului român față de minoritățile naționale’, îndeosebi minoritatea maghiară. De la plăcuțele bilingve și școlile, liceele și universitățile bilingve, la prezența neîntreruptă a UDMR în Parlamentul României și a miilor de etnici maghiari care ocupă posturi în administrația românească, ungurii au dus o viață normală, în România. Că, dacă nu era normală, plecau în patria-mamă, mâncând pământul. Reinterpretarea abuzivă a ‘Declarației de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918’, de către oficialii ungari prezenți la Tușnad, este scandaloasă și conține un potențial belicos evident. Nicăieri, înaintașii noștri unioniști nu au promis o aberație istorică în sine: autonomia ținutului secuiesc, care nu a fost niciodată independent, înainte de Marea Unire. De 100 de ani, ‘Declarația de la Alba Iulia’ a fost, este și va fi la fel de valabilă.

Orban caută să distrugă Europa prin implozie

La Tușnad, Viktor Orban a ‘bătut șaua, să priceapă iapa’: cine e prieten cu Ungaria – adică cu el – o va duce bine. Și a avertizat că Ungaria are resursele necesare ‘să contribuie la ridicarea Europei Centrale’, după ce a criticat modul în care Uniunea Europeană a gestionat problema criza imigranților, din 2015-2016. El a pus pe masă și o ‘ofertă’ – construirea împreună a Bazinului Carpatic. Orban are în vedere construcția centrifugară ‘Grupul de la Vișegrad’, care s-a restartat, după 2015, când Europa a avut și înca mai are de furcă cu valul imigraționist provocat de războiul civil din Siria. Încurajat din umbră de Rusia, Grupul de Vișegrad – din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – caută să schimbe polii de decizie și acțiune intra-europeană, prin concentrarea pe acțiuni comune supra-comunitare: apărare comună restrânsă, rețele de căi ferate, autostrăzi, dar și magistrale energetice comune, gestionare cvadruplă a afluxului imigraționist. Traiectoria euro-sceptică a Grupului convine de minune prietenului Vladimir Putin, pe care Viktor Orban îl absolvă total de politicile agresive de la granițe ale Federației Ruse, cum sunt zonele tampon, prin menținerea ‘la cald’ a conflictelor înghețate. Este de așteptat ca mesajele anti-europene ale lui Viktor Orban să fie masiv distribuite în Europa, prin atacuri cibernetice informaționale rusești, în perspectiva alegerilor cruciale europarlamentare, din 2019.

Orban merge pe mâna pentru Putin

În fine, la Tușnad, Viktor Orban a amintit de câteva ori despre posibile înțelegeri subversive dintre SUA și Rusia, de la Summit-ul de la Helsinki. El a indus subtil ideea că Donald Trump și Vladimir Putin ar ‘conspira’ împotriva Uniunii Europene, pentru a face față ascensiunii economice a Chinei, și că e bine ca vecinii Ungariei să îl vadă pe el, Alesul Kremlinului, drept liderul european care poate duce Europa, la anul, spre o conducere ‘creștină-democrată’. Asta, în dauna ‘planului lui Soros’, plan anti-creștin. Astfel, constatăm pe ce filieră a fost generată aberația ‘conceptului sorosist’, inclusiv la liderii PSD-ALDE: din laboratoarele de la Kremlin, prin vuvuzelele politice de la Budapesta, și sfârșind în tabăra iliberală de la București, condusă de Dragnea și Tăriceanu. Așa companie ideologică, mai rar.

Scenarita putinistă a lui Viktor Orban nu ține la europenii bine informați

Pentru cei care doresc să se informeze corect, trebuie spus că retorica soft a lui Donald Trump, referitor la Rusia, contrastează puternic cu politicile de securitate extrem de dure. Declarația finală de la Bruxelles, de la Summit-ul NATO, semnată de toți membrii Alianței Nord-Atlantice, stipulează injectarea a 700 de miliarde USD în bugetul NATO, special pentru descurajarea amenințărilor Rusiei asupra țărilor membre. Adoptarea conceptului expediționar al unităților aliate mari, intitulat ‘Readiness Initiative’ – 30 de batalioane, 30 de escadroane de aviație și 30 de nave, care pot răspunde unei eventuale agresiuni în 30 de zile sau mai puțin – face din ce în ce mai dificilă intenția Kremlinului de a continua să mai amenințe Europa de Est.

Anti-europeanul, euro-scepticul, iliberalul putinist Viktor Orban și-a expus la Tușnad, în Harghita, România, planul său de a cuceri Europa și de a înghenunchea România, dacă țara mea s-ar înhăita la planurile lui faraonice. Omul-problemă al Europei beneficiază de vânt rece, siberian, din pupă. O poziție tranșantă în privința acestuia este oricând de preferat muțeniei și diplomației cu batistă de la București, cu care suntem serviți, de fiecare dată când mucii de pe steagul românesc sunt reîmprospătați, an, de an, la Tușnad.

Sursa:www.libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *