Elevii primesc tichete de 250 de lei pentru rechizite. Ce obligații au părinții

A devenit oficial! Elevii primesc tichete de 250 de lei pentru rechizite începând cu anul școlar 2019 – 2020. Acestea vor fi împărțite în 5 bucăți a câte 50 de lei fiecare, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Există însă și câteva obligații – banii vor fi încasați doar dacă părinții depun o cerere/declarație pe propria răspundere la școală. Atenție! Din acești bani, părinții le pot cumpăra elevilor echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite.

Elevii primesc tichete de 250 de lei pentru rechizite

Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020. Deși este vorba despre un tichet social, regulile permit și prevăd acordarea acestor tichete tuturor elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Și elevii au o condiție de îndeplinit – trebuie să frecventeze cursurile. Un alt detaliu important este acela că tichetul social educațional nu va afecta acordarea altor tipuri de ajutor social, adică sumele nu sunt luate în calcul atunci când se decide venitul familiei.Cererea pentru aceste tichete se face în prima lună de școală. Voucherele se acordă la cerere unuia dintre părinți/reprezentantului legal al elevului sau, după caz, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea elevului, pe perioada absenței părinților. Cererea și declarația pe propria răspundere pot fi depuse la școala la care este înscris elevul. Trebuie să știți că termenul limită pentru depunerea cererii însoțite de documentele justificative prevăzute în cerere, este de 15 octombrie 2019, în condițiile în care școala începe anul acesta pe 9 septembrie.

Ce obligații au părinții

Deși părinții sunt obligați să cheltuie tichetele doar pe rechizite, echipament și cărți, deocamdată nu există pedepse pentru cei care nu o vor face. Totuşi, titularului, adică părintelui, i se interzice solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la tichetul educațional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului.

Nici comercializarea tichetelor educaționale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani și/ori altor bunuri și/ori servicii, utilizarea tichetelor educaționale de tip tichet social în magazine, locații, unități, piețe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite și nu au afișate la intrare autocolantele speciale ale unității emitente nu sunt permise. Pentru toate aceste interdicții nu există însă o amendă sau o pedeapsă prevăzută la încălcarea acestor reguli.

sursa: www.fanatik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *