Epidemiologii avertizează că vor mai apărea epidemii în viitorul apropiat

Omenirea „a intrat în era pandemiei”, răspândirea noului coronavirus probabil fiind prima dintr-o serie de epidemii care vor veni în ritm accelerat, avertizează infecționistul de top al SUA, Anthony Fauci și alți experți în sănătate publică.

Foto: Getty Images

Într-un raport pe luna august din jurnalul Cell, Fauci și epidemiologul David Morens, parte a Institutului Național pentru Boli Infecțioase și Alergii, prevăd o rată de accelerare a pandemiilor în anii ce vor urma, în mare din cauza defrișărilor, aglomerării urbane, și a piețelor umede în care se vinde vânat. Această evoluție va face degradarea continuă a mediului la nivel mondial “factorul determinant cheie pentru apariția bolilor”, arată raportul.

“Nu am o bilă de cristal, însă ceea ce vedem arată foarte mult ca o accelerare a pandemiilor”, a declarat Morens pentru BuzzFeed News.

Aceste boli apar din ce în ce mai mult, fie din amenințări mai vechi, precum virusul West Nile sau bacterii rezistente la antibiotice, fie sar de la animale sălbatice la oameni, notabile fiind coronavirusurile mortale – SARS, MERS iar acum SARS-CoV-2. Abordarea clasică de răspuns la fiecare epidemie, cu declarații de urgență, urmate de injecții de finanțe, trebuie să se transforme într-o schimbare mai largă a modului în care oamenii trăiesc pentru a împiedica maladia, decesele, și haosul acestor pandemii, argumentează Morens și Fauci, scrie digi24.ro.

“Dovezile sugerează că SARS, MERS și COVID-19 sunt doar ultimele exemple dintr-un val de coronavirusuri și alte apariții care vor veni”, concluzionează experții în raportul lor.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus se apropie de 26 de milioane la nivel mondial, iar decesele depășesc numărul de 850.000.

În ultimii 17 ani, Morens a notat că trei coronavirusuri au apărut la oameni, după mai mult de un secol fără niciunul nou. A existat de asemenea o explozie de focare de Ebola aproape în continuu în ultimii șase ani, o pandemie a virusului Zika, provenit de la țânțari, și răspândirea globală a febrei hemoragice dengue, care este de asemenea mortală. Acest lucru arată mai mult decât o coincidență, spune el.

„Se pare că aceste pandemii sunt o tendință în creștere și pare că se vor întâmpla mai des, este un fapt”, a spus expertul în apariția bolilor, Nikos Vasilakis, de la secția medicală din Galveston a Universității din Texas. “Nu cred că poate fi evitată. Însă poate fi prevenită”.

Există o arie largă a bolilor, pe lângă coronavirusuri, care au un potențial pandemic la fel de mare precum cea de acum, au declarat, pentru BuzzFeed News, experți precum Gregory Gray de la Institutul de Sănătate Globală Duke. Ei includ bolile care cauzează “răceli mortale”, maladii provenite de la țânțari, paralitici din cauza poliomelitei și gripa. O gripă aviară care sare de la păsări domestice în China a fost pandemia așteptată în ultimii zece ani de experții în boli infecțioase.

Schimbarea abordării față de o pandemie

Actuala pandemie este o oportunitate de a regândi modul în care fiecare boală nouă este tratată ca o urgență unică, au spus Gray și ceilalți experți. Ei susțin schimbarea abordării către a diminua în continuu riscul de apariție a focarelor unde oameni, animale domestice și sălbatice se aglomerează la un loc.

“Sunt mult mai multe virusuri acolo de unde a venit COVID-19”, a spus Andy Dobson, biolog specializat în evoluționism, de la Princeton, pentru BuzzFeed News. Într-un document din iulie. citat de către infecționiștii americani, Dobson și colegii săi estimează costul încetării comerțului cu vânat în China la 19,4 miliarde de dolari iar cel pentru expunerea limitată a oamenilor la animalele sălbatice purtătoare de virus la mai puțin de 12 miliarde de dolari. Aceste sume vin în contrast cu costul minim estimat al pagubelor cauzate de pandemia de COVID-19 – 5 trilioane de dolari.

“Avem nevoie de reduceri masive în rata degradării mediului, atât în cazul pădurilor tropicale cât și a comerțului oribil cu animale sălbatice, în caz contrar cușca patogenilor emergenți este larg deschisă”, a spus Dobson.

Săptămâna trecută, Institutul SUA pentru Boli Infecțioase și Alergii a numit 10 centre de cerecetare a bolilor emergente, fiecare având scopul să investigheze patogeni care s-ar putea revărsa de la animale sălbatice la oameni, precum coronavirusurile, SARS, MERS și SARS-CoV-2, care a provenit de la lilieci. Anunțul a urmat decizia de a suspenda în aprilie o finanțare acordată de Institutul de Sănătate al SUA pentru unul dintre centre, Alianța EcoHealth, care căuta apariția coronavirusurilor în China, după ce președintele Donald Trump s-a plâns de aceasta.

Însă este nevoie de mult mai mult decât acel efort de a ne proteja de viitoare pandemii, spune Morens. Având în vedere că populația globului este așteptată să depășească cifra de 10 miliarde de oameni în acest secol, raportul scris de Fauci și Morens face apel la “traiul în mai multă armonie creativă și grijă cu natura”, altfel ne putem aștepta să vedem mai multe pandemii precum COVID-19 o dată la câțiva ani.

“Nu putem prezice apariția vreunei pandemii, și este posibil ca această tendință pur și simplu să dispară. Însă nu aș paria pe asta”, a afirmat Morens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *