Familia unui pacient decedat, pusă să aştepte testul COVID-19 câteva zile. „Tatăl meu este de nerecunoscut, e în stare avansată de descompunere“

Un caz neverosimil s-a petrecut la Serviciul de Medicină Legală din Piatra Neamţ, instituţie care are sediul în curtea Spitalului Judeţean, unitate care a fost şi ea, săptămâna trecută, în centrul atenţiei opinei publice naţionale, tot pentru o situaţie neverosimilă. 
Familia unui bărbat decedat a fost nevoită să aştepte zile în şir până ce trupul neînsufleţit le-a fost dat pentru a fi îngropat, dar au fost puşi în faţa unui fapt de neconceput, cadavrul fiind în stare avansată de descompunere. 
Totul după o serie de bâlbe ale celor de la Medicina Legală, structură care aparţine de Ministerul Sănătăţii, nu de
Spitalul Judeţean Neamţ, care trebuiau să stabilească dacă răposatul a avut Covid, apoi au tergiversat efectuarea unei necropsii, care n-a mai fost făcută, după care certificatul de deces n-a fost întocmit deoarece a venit weekend-ul. 
Şi aşa se face că, timp de 5 zile, familia a tot bătut drumul din satul Poloboc, comuna Rediu, la Piatra Neamţ, cale de vreo 60 de km dus/întors, pentru a afla când li se va da decedatul, apelând şi la Poliţie pentru acest lucru. 
Iar când credeau că acest calvar s-a sfârşit, au avut parte de o situaţie şocantă, cadavrul fiind în stare avansată de descompunere, deoarece nu fusese pus în frigider, astfel că nici vorbă de o înmormântare după canoanele normale, ci una grăbită de sinistra împrejurare. 
Despre cele ce i-au fost dat să îndure a scris, pe Facebook, Oana Mihaela Gârbea, fiica decedatului, Vasilică Antoce, care este decisă să reclame cazul la Parchet şi la Colegiul Medicilor. 
„Tatăl meu decedat de marţi, 6 octombrie, nici azi, 10 octombrie, nu l-am putut aduce acasă din cauza
incompetenţei angajaţilor de acolo! I s-au trimis probe (luate anterior decesului – n.r.) pentru testul de Covid şi urma ca în 2-3 zile să vină rezultatul şi să-l putem lua, dar surpriză, am fost anunţaţi vineri, la ora 13.15, că testul a ieşit negativ, dar doamna doctor nu s-a deranjat să îi facă certificatul constatator al decesului, plecând liniştită în concediu! La ora 13.15, testul fiind negativ, trebuia să i se facă autopsia, dar angajaţii spitalului au intrat în weekend, zicând să venim luni, 12 octombrie, după el că la prima
oră o să i se facă autopsia şi o să ni-l dea acasă. Pentru că sâmbătă şi duminică niciun medic legist nu lucrează, a rămas pe luni!“, relatează Oana Gârbea.

„Ruşine pentru indiferenţă! Ruşine pentru nepăsare!“

În încercarea de a lua răposatul acasă, familia a apelat şi la Poliţie, dar mare lucru nu a rezolvat: 
„Mergând cu poliţia la spital, aceleaşi lucruri li s-au spus şi lor, doar că de marţi şi până astăzi (sâmbătă, 10 octombrie – n.r.), el nu a fost băgat la frigider şi se află în stare de descompunere! Poliţia a spus să facem plângere la Parchet şi Colegiul Medicilor! Întrebarea este dacă astăzi nu se duceau la spital, aveau să îl lase până luni nefiind băgat în frigider, pe cine luam noi acasă? Dacă acceptam să ne dea sicriul sigilat şi pus în sicriu, într-un sac, ni-l dădeau a doua zi şi pe el îl declara decedat de Covid! Incompetenţă şi iar incompetenţă, astea sunt cuvintele care descriu Spitalul Judeţean Neamţ şi România zilelor noastre! Ruşine! Ruşine!“. 

Oana Gârbea mai susţine că va face tot ceea ce este necesar pentru ca cei ce au greşit să fie traşi la răspundere. Totuşi, insistenţa rudelor nu avea să rămână fără „ecou“. Probabil, după ce s-a văzut că au fost sesizaţi poliţiştii, familia lui Vasilică Antoce a fost sunată tot sâmbătă, dar după-amiază,
spunându-li-se că pot veni să ia cadavrul, nemaifiind necesară necropsia. 
5 octombrie 2020. Pacienţii au aşteptat ore în şir, în curtea spitalului, rezultatele testelor. FOTO TVMneamt.ro
„Am plecat acasă şi de abia ce am ajuns sună de la spital să mergem să-l luăm că nu îi mai trebuie necropsie. Hoţii, ticăloşii, le-a fost frică să nu-i dăm în judecată. Tatăl meu e de nerecunoscut, nu îl
mai cunoaştem, e în stare avansată de descompunere, nici nu puteam să-l lăsăm în casa lui, în munca lui, până luni, trebuie să-l îngropăm imediat. Ruşine pentru indiferenţă! Ruşine pentru nepăsare! Ruşine! Ruşine! Ruşine!“, încheie postarea Oana Gârbea. 
Un alt caz halucinant s-a petrecut luni, 5 octombrie 2020, pacienţii fiind ţinuţi afară, expuşi frigului, în curtea Spitalului Judeţean şi având la dispoziţie doar un scaun pe care au aşteptat de ore în şir, unii peste zece, chiar după lăsarea întunericului, rezultatele testelor Covid. Urmare a acestui fapt, prefectul a cerut venirea Corpului de control al ministrului Sănătăţii, iar managerul Silviu Verzea şi-a dat demisia din funcţie, pe data de 8 octombrie. 
El a explicat că este regretabil ceea ce au avut de îndurat pacienţii, dar că a fost o situaţie fortuită, una provocată de realitatea din spital, unul plin de bolnavi COVID-19, de lipsa spaţiilor de cazare şi de contextul unei zile de luni, când se fac foarte multe teste.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *