Florin Cîţu, reacţie la scumpirile anunţate de BNR pentru toamnă: Este o estimare. România nu mai este o destinaţie pentru salarii mici

Întrebat ce părere are despre anunţul BNR referitor la inflaţia care va ajunge la 5,6% până la finalul anului, premierul Florin Cîţu a spus că este doar o estimare a BNR.

„Asta este interpretarea dumneavoastră, este o estimare a BNR. Am văzut ieri nişte cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajaţii din România au un salariu mai mare de trei mii de euro net, cum creşte ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că România nu mai este o ţară cu salarii mici, nu mai este o destinaţie pentru cei cu salarii mici”, a răspuns premierul.

„România are din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici”, a completat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Scenariul BNR care contrazice toate declaraţiile lui Cîțu despre CREȘTEREA economică. Inflația va creşte peste așteptări în România!

BNR crește semnificativ prognoza de inflație. Mugur Isărescu: Creşterile din toamnă vor fi foarte mari

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu indică creșterile de prețuri pentru energia electrică şi gaze drept principale responsabile pentru estimarea mai ridicată și admite că cifrele nu arată “chiar frumos”.

[embedded content]

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *