FMI RECOMANDĂ STOPAREA CREȘTERILOR DE PENSII ȘI SALARII PRECUM ȘI A PROGRAMULUI “PRIMA CASĂ”

În urmă vizitei lui Jaewoo Lee, şeful FMI în România, acesta recomandă stoparea creșterilor de pensii și salarii precum și a programului “Prima casă”, pe care le consideră a fi împovărătoare pentru buget din punctul de vedere al unei estimări de deficitul de cont curent despre care FMI consideră că în 2019 va depăşi 5% din PIB in conditiile in care presiunea iflaţionistă a revenit la suprafaţă.

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea iflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”

A spus Jaewoo Lee.

Din acest punct de vedere, FMI consideră că “este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune”

„Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent va afecta mult mai sever oamenii cu venituri mici şi standardul de trai al lor. În timp ce creşterea economică va rămâne la circa 4% în 2019, alimentată de creşteri salariale şi consum, deficitul de cont curent va depăşi 5% din PIB”

A spus Jaewoo Lee.

Astfel, FMI susţine că salariul minim în România a depăşit deja nivelul sustenabil din cauza ritmului rapid de creştere, şi că politicile guvernamentale trebuie să se concentreze pe investiţii, care reprezintă viitorul economic al ţării, şi nu pe salarii crescute rapid pe termen scurt, pentru că nu sunt este o strategie sustenabilă, conform zf.ro.

Recomandările FMI vin în contextul în care BCR anunță joi că românii au ajuns la cel mai înalt nivel de bogăţie de după 2008, deși pensiile și salariile din România rămân în continuare la coada clasamentului din Uniunea Europeană.

Sursa:www.gazeta-romana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *