Fotbal feminin: Campioanele mondiale americane, înfrânte pe terenul salarial

Componentele echipei feminine de fotbal a Statelor Unite, duble campioane mondiale en titre, au resimţit, vineri, gustul amar al înfrângerii, dar nu pe terenul de joc, ci la capitolul egalitate salarială cu echipa masculină, informează AFP.

Revendicarea lor a fost analizată vineri de judecătorul Gary Klausner, de la Curtea districtului Statelor Unite pentru California centrală la Los Angeles, care a respins argumentul principal al discriminării salariale invocat de reclamante.

Magistratul a decis un nou termen al procesului în alte cauze de inegalitate, cum ar fi cele de cazare, deplasări şi alte domenii. Procesul ar urma să debuteze pe 16 iunie.

Decizia luată de judecător în cauza principală a procesului intentat de jucătoarele americane constituie o lovitură dură pentru componentele echipei naţionale, între care starul naţionalei, militanta feministă Megan Rapinoe, care luptau pentru cauza lor de mai mulţi ani.

Aceasta din urmă a reacţionat pe contul său de Twitter, cu o singură frază care a exprimat determinarea lor: „Noi nu ne vom opri niciodată să ne batem pentru EGALITATE”.

Purtătoarea de cuvânt a jucătoarelor, Molly Levinson, a indicat într-un comunicat că acestea vor „face apel”.

În decizia sa de 32 de pagini, judecătorul a explicat că reclamantele au refuzat, la o dată neprecizată, un acord care le-ar fi permis să fie plătite echitabil cu jucătorii echipei naţionale masculine.

„Istoricul negocierilor între părţi demonstrează că echipa feminină a respins o propunere pentru a fi plătită pe aceeaşi bază salarială ca echipa masculină şi a renunţat la prime mai mari ca avantaj, printre care remuneraţia de bază mai mare şi garanţia unui număr mai mare de jucătoare sub contract”, a stabilit judecătorul.

„În consecinţă, reclamantele nu pot considera retroactiv faptul că convenţia lor colectivă este mai dezavantajoasă decât cea a echipei masculine, referindu-se la condiţiile de remuneraţie pe care chiar ele le-au respins”, a adăugat judecătorul.

Jucătoarele echipei naţionale de fotbal a Statelor Unite, laureate a patru din cele opt Cupe Mondiale feminine, între care ultimele două în 2015 şi 2019, reclamau 66 milioane dolari restanţe salariale, în virtutea legii asupra egalităţii remuneraţiei şi a legii privind drepturile civile.

Ele au stabilit această sumă bazându-se pe inechităţile între primele distribuite de FIFA la Cupele Mondiale masculină şi feminină.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *