FRAUDELE PNL SI USR MUSAMALIZATE DE STATUL PARALEL

Scandalos: Autoritatea Electorala Permanenta a depistat operatiuni financiare ilegale la PNL si USR in campaniile din 2016, dar a “uitat” sa sesizeze Parchetul. Cine acopera tandemul PNL-USR, care militeaza sa darame Guvernul in strada, nu prin alegeri? Cititi in premiera rapoartele de control ale AEP privind finantarile si platile ilegale imputate partidelor conduse de Ludovic Orban si Nicusor Dan (Rapoartele de control)

Redactia Lumeajustitiei.ro prezinta documente zdrobitoare, care releva ca in Romania singurul partid vanat penal pentru derularea campaniilor electorale este PSD, in timp ce in cazul partidelor de opozitie (unele cu finantare externa necunoscuta si mai mult decat dubioasa) PNL si USR anchetele penale nu se urnesc, nici cand constatarile sunt extrem de grave, intrucat persoane interesate din institutiile publice le musamalizeaza.

Rapoartele de control efectuate de Autoritatea Electorala Permanenta in perioada 2016 – 2017, asupra cheltuielilor efectuate de PNL, condus de Ludovic Orban, si Uniunea Salvati Romania (fosta Uniunea Salvati Bucurestiul) condusa de Nicusor Dan, la alegerile din 2016, au retinut grave ilegalitati privind modul de cheltuire a banilor pentru care s-a propus sesizarea organelor de urmarire penale.

Ciudat insa, desi in rapoartele de control ale AEP se mentioneaza necesitatea sesizarii organelor de urmarire penala, retinandu-se potentiale acte de coruptie, precum si faptul ca sume importante de bani au ramas prin buzunarele liderilor de partid, ori si-au pierdut urma, iar unele plati electorale catre institutii media au fost facute in schimbul unor prestatii fictive, plangerile penale nu s-au mai facut.

Este evident ca dupa controalele efectuate de AEP, persoane interesate au considerat ca PNL si USR trebuie ocrotite, astfel incat totul a ramas la nivel de maculatura, in sertarele institutiei, la nivel de constatare si atat. Cine are interesul sa protejeze PNL si USR? De ce nu se face nimic impotriva acestor partide de “Opozitie”, care seamana vrajba in societate si lauda de dimineata pana seara prestatia abuziva a institutiilor de forta, dar acund lucruri care nu le fac deloc cinste? Oare tocmai din cauza ca au probleme penale legate de banii obtinuti in campaniile electorale, liderii acestor partide s-au unit cu ONG-urile sorosiste si militeaza in strada pentru daramarea nedemocratica a guvernului legitim aflat la Putere?

Lumeajustitiei.ro publica integral – atasat la finalul articolului – cele trei rapoarte de control cu fraudele depistate de Autoritatea Electorala Permanenta in ograzile PNL si ale USB – USR, la alegerile din 2016, cu intrebarea legitima: de ce nu s-au initiat dosare penale in conformitate cu gravitatea faptelor de coruptie depistate la control?

Ilegalitatile descoperite de AEP la PNL pentru alegerile parlamentare din 2016. De ce nu s-a mai facut plangerea penala?

La data de 27.03.2017, Autoritatea Electroala Permanenta a finalizat Raportul de Control privind chelutielile efectuate de Partidul National Liberal, condus de Ludovic Orban, cu ocazia alegerilor parlamentare din 2016. Pe langa multe ilegalitati depistate, controlul a retinut ca partidul a platit sume imense unor entitati media: SC GMP Advertising SRL (pentru campanie electorala in favoarea lui Dacian Ciolos de sustinere a acestuia pentru functia de prim ministru), tiparire de materiale electorale etc. Controlul a retinut ca au fost facturate zeci de filiale ale PNL, cu sume consistente, pentru cate un material electronic de campanie: “GMP Advertising SRL a facturat aceleasi servicii/livrabile pentru toate filialele si nu a prestat un serviciu distinct pentru fiecare filiala in parte… Crearea unei machete cu caracter general si cu indicarea expresa din partea furnizorului ca personalizarea se va efectua de fiecare beneficiar in parte, in speta fiecare filiala a partidului, vine sa intareasca ideea ca suntem in prezenta unei singure creatii ce a fost facturata de mai multe ori”.

Alte ilegalitati au fost depistate de AEP si in relatia PBL cu SC Adevarul Holding SRL, pentru un produs electoral similar, facturat de zeci de ori la filialele PNL, retinandu-se: “Adevarul Holding SRL nu a prestat un serviciu disctinct pentru fiecare filiala in parte, fiind facturate aceleasi servicii de mai multe ori”.

Nereguli au fost depistate si in relatia cu SC Sigma Media SRL.

Fata de cele constatate, Raportul a concluzionat: “Avand in vedere aspectele mentionate la subcapitolul B. Nereguli privind facturile emise de SC GMP Advertising SRL, SC Adevarul Holding SRL si SC Sigma Media SRL catre Partidul National Liberal, aspecte care conduc la suspiciunea evidentierii unor operatiuni fictive in documentele intocmite, Autoritatea Electorala Permanenta va sesiza institutiile competente in stabilirea legalitatii operatiunilor economic – financiare” – (vezi facsimil 1)

Din informatiile noastre insa, AEP a “uitat” sa mai sesizeze organele de urmarire penala. De ce oare?

Ilegalitatile descoperite de AEP la USR – alegerile parlamentare din 2016

Mult mai multe nenorociri au fost depistate de AEP la Uniunea Salvati Romania, condusa la data faptelor de vestitul Nicusor Dan, privitor la operatiunile financiare legate de alegerile parlamentare din toamna lui 2016. S-a depistat ca USR a initiat un mecanism on-line de “strangere de fonduri”, prin intermediul unui ONG cu denumirea Asociatia G2, reprezentata de un anume Vlad Adrian Radu, printr-un contract semnat intre reprezentantul asociatiei si Nicusor Dan la data de 8.07.2016 (puteti citi intregul contract atasat la finalul articol). Intrucat Asociatia G2 nu avea mijloacele necesare de strangere de fonduri on-line, acest contract a fost grevat de un altul incheiat intre Asociatia G2 si SC Netopia SRL (de mobil pay). Astfel, prin intermediul platformelor on-line https://usr.ro/doneaza oricine putea depune bani, fara sa poata fi identificat intrucat putea introduce orice date. Controlul AEP a retinut ca platitorii erau “redirectionati catre platforma Netopia MobilPay pentru a efectua plata, astfel neputand fi identificata identittatea reala a donatorului”.

Atat Asociatia G2, cat si Netopia SRL isi retineau comisioane generoase la fiecare operatiune, astfel incat o importanta parte de bani, in loc sa mearga la campania electorala a USR, conform vointei donatorilor, intra in conturile acestor entitati. Sistemul acesta de comisionare a donatiilor a fost mostenit de la alegerile locale din primavara anului 2016, cand USR se numea Uniunea Salvati Bucurestiul. Controlul AEP a depistat sute de mii de lei intrati prin aceste procedee, considerate nelegale, deoarece nu se poate identifica clat donatorul. In plus s-a retinut ca in conturile de campanie electorala conform legii puteau intra doar donatii de la persoane fizice, nu si donatii de la persoane juridice, or in contul USR banii intrau ca veniti de la persoanele juridice Asociatia G2 – Netopia SRL.

S-a mai depistat ca USR a platit reteaua Facebook Ireland Limited sa distribuie materiale propagandistice, desi in realitate AEP a retinut ca aceste platnu respecta legislatia in vigoare intrucat: “S-a incalcat destinatia contributiilor, fiind postate materiale care nu reprezinta materiale de propaganda electorala (prin care se solicita strangere de fonduri)

S-au depistat de asemenea sume importante de bani incasate in conturi personale de catre candidati ai USR la parlamentare, care nu au mai fost transferati in conturile de campanie dupa cum urmeaza:

– 2500 lei in contul personal al candidatului Adriana Claudia Milcov;

– 60.377 lei in contul personal al candidatului Oana Mioara Bizgan Gayral, din care in contul de campanie au ajuns doar 45.000 lei;

– 48.526 lei in contul personal al candidatului Andreea Vasilescu, din care in contul de campanie au ajuns doar 43.522 lei;

– 61.429 lei in contul personal al candidatului Andreea Vasilescu, din care in contul de campanie au ajuns doar 61.192 lei;

S-au mai depistat “donatii incasate de catre candidati in conturile personale, cu destinatia sprijin financiar pentru campania electorala, fara a fi utilizate in acest scop” astfel:

– 5510 lei in contul personal al candidatului Florina Raluca Presada;

– 3257 lei si 7182 lei in contul personal al candidatului Oana Mioara Bizgan Gayral;

Controlul a recomandat ca respectivii sa dea banii inapoi catre donatori.

AEP a refuzat in urma ilegalitatilor constatate sa ramburseze catre USR suma de 152.291 lei solicitata de aceasta formatiune. Pozitia USR – Nicusor Dan fata de control si masurile dispuse de AEP o puteti citi atasat la finalul articolului.

Nici in cazul USR, despre care Lumeajustitiei.ro a mai publicat informatii ca AEP ar fi efectuat o sesizare penala, acest lucru nu s-a produs, iar parchetul nu a demarat nicio ancheta penala? De ce oare?

Ilegalitatile descoperite de AEP la Uniunea Salvati Bucurestiul, pentru alegerile locale din 2016

Prin Raportul de control al AEP din 2.11.2016 privitor la sumele cerute la rambursare de catre Uniunea Salvati Bucufrestiul, condusa de Nicusor Dan cu ocazia alegerilor autoritatilor administratiei publice locale din 2016, s-au retinut o serie lunga de ilegalitati. Aceleasi ca cele descrise mai sus in cazul USR (continuatoarea USB) prin mecanismul descris de colectare de donatii on-line, cu comisionarea lor de catre Asociatia G2 si SC Netopia SRL.

S-au depistat sume importante de bani donate, despre care nu s-au mai gasit documente justificative.

S-au gasit insa si donatii facute prin acte notariale dupa cum urmeaza:

– 90.000 lei pentru candidatul USR Cristian Bogdan Stroe, de la donatorul Smaranda Gabriela Iacobescu, suma donata o zi mai tarziu, la 24.05.2016 presedintelui USB Nicusor Dan;

– 50.000 lei pentru candidatul USR Cristian Bogdan Stroe, de la donatorul Dan Sucu;

– 95.000 lei pentru candidatul USR Cristian Bogdan Stroe, de la donatorul Florin Talpes;

– 130.000 lei imprumutati de Florin Talpes catre candidatul USR Alexandru Valeriu Gadiuta;

In actul de control al AEP s-a mai precizat: “Cu privire la donatiile incasate in timpul campaniei electorale, mai exact in perioada 6.05.2016 – 4.05.2016, rezulta ca majoritatea donatiilor au fost incasate on-line de catre Asociatia G2, prin platforma www.salvatorii.ro , apoi transferata in contul lui Nicusor Dan si contul USB”. De retinut ca Asociatia G2 percepea un comision de 5% din toate sumele donate.

Prin Procesul verbal din 2.12.2016 incheiat de AEP s-a mai retinut ca “din verificarea prin incrucisare a documentelor emise de Facebook si cele depuse de USR s-a constatat ca pentru suma de 215.310 lei formatiunea politica nu a efectuat nicio inregistrare contabila. Din documentele verificate nu s-a putut stabili din ce sursa de finantare si prin ce cont a fost achitata suma mai sus precizata… se ridica suspiciunea ca plata a fost efectuata prin conturi paralele”... “Avand in vedere cele constatarile rezultate in urma verificarilor, putem aprecia ca formatiunea politica a abordat diferit modul de colectare a donatiilor on-line si modul de utilizare a propagandei electorale on-line, fapt ce a condus la solicitarea de informatii suplimentare de la diferite entitati private si de stat… potrivit art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie se arata in mod explicit ca: ‘fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite… legislatie conexa: conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice’….” – (vezi facsimil 2)

De ce nici in acest caz AEP nu a formulat sesizare penala si nu s-a deschis niciun dosar penal?

Sursa: www.luju.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *