Germania oferă un răspuns prompt cererii Rusiei de plată a gazelor în ruble. La ce ar duce dorința lui Putin

Germania a oferit un răspuns prompt cererii Rusiei de plată a gazelor în ruble, după ce Vladimir Putin a declarat că primirea de monede euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor nu mai are niciun sens pentru țara lui. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus cum vede țara lui această solicitare venită din partea Moscovei, de la care importa înainte de război 55% din necesarul său de gaze naturale.

Vladimir Putin, termen limită pentru autoritățile ruse

Vladimir Putin a anunţat miercuri că țara lui nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările de gaze naturale către „ţările ostile”. Președintele Rusiei le-a dat termen autorităților ruse o săptămână pentru a pregăti un nou sistem de plăți în ruble.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise. Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente.

În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”, a declarat Putin, care prin declarația referitoare la alte valute a lăsat de înțeles că ar putea cere plata în ruble și pentru alte mărfuri exportate de Rusia.

Germania ofera un raspuns prompt cererii Rusiei de plata a gazelor in ruble
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin

Această decizie anunțată de liderul rus Vladimir Putin vine ca replică la sancțiunile pe care Occidentul le-a impus împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei. Hotărârea este un răspuns mai ales la înghețarea activelor Rusiei peste hotare.

Prin această măsură, statele occidentale au blocat accesul Moscovei la aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur. Rusia a transmis despre acest demers făcut de Occident împotriva sa că este un „furt”.

Răspunsul Germaniei la cererea Rusiei de plată a gazelor în ruble

De cealaltă parte, potrivit ministrului Robert Habeck, Germania consideră că cererea Rusiei ca statele occidentale să îi plătească gazele în ruble, nu în euro sau dolari, reprezintă o „încălcare a contractului”.

„Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a spus ministrul german Robert Habeck. Această problemă ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul ce va avea loc joi şi vineri.

Vladimir Putin a precizat că, deși va cere plata în ruble în loc de euro sau dolari, statele europene vor beneficia în continuare de gaze naturale în volumele și la prețurile stabilite prin contractele ce au fost semnate.

În urma sancțiunilor ce i-au fost impuse pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, guvernul Rusiei a adoptat, pe 8 martie, o listă cu ţări „neprietenoase”. Pe aceasta sunt incluse Statele Unite ale Americii, Canada, statele care fac parte din Uniunea Europeană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, alte ţări europene care nu sunt membre UE, precum şi unele din Asia de Sud şi Sud-Est care au susținut pedepsirea Moscovei.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *