Guvernul aduce milităria în spitale: sancțiuni aspre pentru nerespectarea normelor de sănătate publică

Guvernul a adoptat, marți, o hotărâre care prevede amenzi mai mari pentru spitalele care nu respectă regulile din domeniul sănătății publice, dar și sancțiuni pentru cadrele medicale care profesează fără diplomă. Sunt vizați și pacienții care nu respectă normele în cabinetele medicale, anunță MEDIAFAX.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat marți Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea HG 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

“Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul ca este nevoie si de măsuri coercitive pentru ca sistemul sa functioneze”, a declarat ministrul sănătăţii Sorina Pintea.

„Documentul prevede dublarea sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitari în unităţile sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătăţii publice”, informează Ministerul Sănătății.

Prin Hotărâre, a fost dublat cuantumul sancţiunilor contravenţionale pentru următoarele: nerespectarea circuitelor funcţionale și a compartimentelor şi seviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere, nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenței medicale, neraportarea infecţiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea şi neîntreţinerea în condiţii de igienă a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

„Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei in cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge pâână la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice”, mai arată Ministerul.

Alt exemplu îl reprezintă amenzile pentru cei care nu aplică normele pentru a preveni bolile transmisibile: pentru persoane fizice, suma variază între 2.000 si 6.000 lei, iar pentru unitățile sanitare – între 7.000 lei și 10.000 lei.

De asemenea, au fost introduse noi sancțiuni pentru cadrele medicale care profesează fără diplomă.

Sancțiuni noi au fost introduse și pentru următoarele abateri: pentru nerespectarea de către personalul unităţii sanitare a protocoalelor şi procedurilor în privinţa actului medical, pentru neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate, pentru nerespectarea condițiilor impuse de autorizația de functionare si pentru nerespectarea codului de etică şi deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

Ministerul Sănătății mai arată că, în premieră, au fost stabilite si introduse și amenzi pentru fapte săvârşite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale.

Totodată, a fost mărit cuantumul amenzilor contravenționale pentru persoanele fizice pentru următoarele: nerespectarea normelor de urgenţă şi prim ajutor calificat, nerespectarea normelor privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcţionale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor şi recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică.

În anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13.400 de controale și au aplicat amenzi în valoare de 1.660.900 lei.

Sursa:www.stiripsurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *