Incendiu izbucnit la o casă din localitatea Chiriacu

În această dimineață, în jurul orei 05:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, în satul Chiriacu, comuna Izvoarele.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autocisternă şi o ambulanță SMURD, precum şi o cisternă aparţinând SVSU din comună.

Pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului casei şi la anexele din imediata apropiere. Proprietarul locuinţei s-a autoevacuat şi nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

În urma incendiului, au ars anexele din gospodărie şi acoperişul casei, pe o suprafaţă de aproximativ 130 mp, mobilier şi un televizor.

Cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuitul.

Informare preventivă: cum să preveniţi un incendiu de natură electrică

  1. Verificaţi instalaţia electrică!

Atunci când vă mutaţi într-un imobil, este foarte important să verificaţi cu atenţie instalaţia electrică. La o instalaţie veche există riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casă.

  1. Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite!

În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză.

  1. Nu suprasolicitaţi o priză!

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

  1. Marcaţi fiecare priză!

Dacă nu sunteţi singurul locatar al spaţiului respectiv, este foarte important să cunoașteți tipul prizei. Un electrician vă va indica tensiunea electrică (de obicei prizele standard din locuinţe sunt de 220 V), precum şi tipul prizei: cu împământare sau fără împământare. În momentul în care conectaţi un consumator mare la o priză fără împământare, există riscul ca surplusul de curent să ducă la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.

Citiţi eticheta sau manualul de instrucţiuni al fiecărui aparat, pentru a vedea ce fel de sursă de curent necesită.

  1. Folosiţi aparatele corespunzător!

Este foarte important să folosiţi aparatele electrice şi electrocasnice conform manualului de instrucţiuni. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzeste foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist.

Nu insistaţi să încarcaţi bateria unui telefon cu un încărcător care devine fierbinte în câteva minute.

În cazul aparatelor mari, va trebui să le acordaţi un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării.

  1. Nu improvizaţi!

Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent.

 

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  „Vlașca” al Judeţului Giurgiu

Compartimentul  Informare şi Relaţii Publice

str. Dorobanți, nr. 19, tel.0246/215.150, fax 0246/219.149

www.isugiurgiu.ro, e-mail: relatiipublice@isugiurgiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *