Încrederea analiştilor financiari în economie rămâne la una dintre cotele cele mai înalte. Pentru România riscul mare ar fi un şoc extern, dar deocamdată el pare departe

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România (asociaţia analiştilor financiari) s-a menţiunut în iunie la peste 50 de puncte, fapt ce arată că, în ciuda unor îngrijorări ce pătrund din afară, în plan intern optimismul rămâne debordant, după o evoluţie bună a economiei în prima parte a anului.

„În ciuda unor temeri, economia lumii, şi în special economia Americii, merg încă bine, chiar dacă aşteptăm o temperare a ritmului de creştere. În Europa datele din industrie nu sunt excelente, dar Germania, motorul Europei, are destul spaţiu fiscal pentru a contracara o eventuală scădere, aşa că nu sunt pentru moment mari – mari îngrijorări. Semne de întrebare, pe plan intern pot veni din evoluţia deficitelor gemene pentru că se pune problema finanţării acestor deficite. În rest încrederea rămâne înaltă“, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Economia României a crescut în T I/2019 cu 5%, peste toate aşteptările, iar seriile de date lunare arată că şi T II va fi un trimestru bun. Începutul de an debutase prost, cu Ordonanţa 114 pe post de berbece care a zdruncinat rău încrederea. Însă lucrurile s-au mai lămurit cu timpul, iar în iunie încrederea analiştilor financiar în economie a crescut cu 2,2 puncte în zona aşteptărilor curente şi s-a redus cu două puncte în privinţa anticipaţiilor. Pe ansamblu „indicatorul de încredere“ s-a redus cu 0,6 puncte, până la 50,9 puncte. Dar rămâne peste 50 de puncte, un lucru ce indică încrederea solidă în perspectivele, cel puţin pe termen scurt, ale eonomiei.

Pentru România riscul mare ar fi un şoc extern, arată Codîrlaşu. Deocamdată el pare departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *