INCREDIBIL! Criticile comisarului Justiției la modificările legislative, băgate sub preș de Toader: Comisarul a insistat asupra luptei contra corupţiei

Tudorel Toader a prezentat public o viziune extrem de optimistă privind felul în care a decurs întâlnirea pe care a avut-o vineri cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, în care oficialul român i-a prezentat legile modificate de PSD drept unele în ordine care au trecut de controlul de constituţionalitate.

Doar că ministrul justiţiei „a uitat” să menţioneze şi criticele aduse comisarul european privind aceste modificări legislative, lucru care a fost imediat la iveală de um comunicat făcut de Comisia Europeană.

„Comisarul Jourova şi ministrul Toader au vorbit despre ultimele evoluţii privind reforma legislaţiei din justiţie, inclusiv despre cea a Codului Penal. Comisarul european pentru Justiţie şi-a exprimat îngrijorarea asupra acestor reforme şi a consecinţelor lor, în contextul MCV. Este crucial ca România să intensifice eforturile şi să evite regresele. Comisarul a insistat asupra luptei contra corupţiei şi asupra asigurării unui sistem de justiţie independent, mai ales în contextul viitoarei preşedinţii UE”, a explicat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform ziare.com.

Redăm mai jos ce a comunicat Tudorel Toader după întâlnirea cu comisarul Jourova:

Întâlnirea ministrului justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, cu doamna Vĕra JOUROVÁ, comisar european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen

În contextul participării delegației Ministerului Justiției din România la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), 12-13 iulie 2018, Innsbruck, Austria, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER a avut în data de 13 iulie 2018, o întâlnire de lucru cu doamna Vĕra JOUROVÁ, comisar european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Comisia Europeană.
Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat aspecte referitoare la evoluțiile în domeniul justiției din România, cu referire la ultima misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), care a avut loc în perioada 25-27 iunie 2018.
În acest context, ministrul justiției a salutat buna cooperare dintre autoritățile române și Comisia Europeană în cadrul MCV și a reiterat aspirațiile României legate de finalizarea MCV prin îndeplinirea recomandărilor din raportul Comisiei Europene din ianuarie 2017.

Cei doi oficiali au discutat totodată pe marginea stadiului modificărilor legilor justiției, Codului penal și Codului de procedură penală. Ministrul Justiției a arătat faptul că legile justiției au fost supuse de mai multe ori controlului de constituționalitate, au fost puse în acord de către Parlament, cu deciziile Curții Constituționale și de asemenea, au fost soluționate cererile de reexaminare formulate de Președintele României. În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, acestea fac, în acest moment, obiectul controlului de constituționalitate, așteptându-se deciziile Curții Constituționale. În același timp, ministrul justiției a arătat că a fost sesizată Comisia de la Veneția, care urmează a emite opinii față de proiectele de lege discutate.

Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru a realiza o introducere cu privire la măsurile de pregătire în domeniul justiției, în vederea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019. Pe marginea acestui subiect vor avea loc discuții detaliate în cadrul unei întâlniri bilaterale viitoare.

Întrevederea din data de 13 iulie 2018 a constituit o oportunitate deosebită de consolidare a dialogului cu oficialii din cadrul Comisiei Europene și de exprimare a nevoii de continuare a acestui dialog de către ambele părți.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *