Instanța a decis: Gabi Bădălău va fi judecat pentru dare de mită
Curtea de Apel București stabilește, definitiv, începerea judecății pe fond a fiului fostului baron de Giurgiu Niculae Bădălău, Gabriel, în dosarul de mare corupție instrumentat de DNA în care anchetatorii îl acuză pe junior de dare de mită în „combinație„ cu tatăl său.
Concret CAB a respins, marți, contestația acestuia la prima decizie de cameră preliminară prin care se stabilea de asemenea că judecata efectivă poate începe, pentru că probele și ancheta DNA sunt procedural obținute și întocmite.
„În baza art. 4251 alin. (1) ?i (7) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, raportat la art. 347 din Codul de procedură penală, respinge ca nefondată contestația formulată de contestatorul – inculpat Gabriel Bădălău, împotriva încheierii din data de 30.08.2023, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Giurgiu – Secția Penală.
În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă pe contestator la plata către stat a sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă.
Pronunțată în cameră de consiliu, la data de 20.02.2024, prin punerea hotărârii la dispoziția părtilor, a persoanei vătămate și a procurorului, prin mijlocirea grefei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedură penală”, se arată în minuta deciziei de marți a CAB.
Așchia nu sare departe…
Gabi Bădălău, fiul fostului parlamentar Niculae Bădălău, cunoscut mai mult pentru scandalurile mondene, a fost trimis în judecată după ce a fost acuzat de date de mită într-un dosar disjuns din dosarul de mare corupție al tatălui său.
Ce spune DNA
În rechizitoriul transmis judecătorilor DNA arată că în contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată în fapt de inculpat), ce avea ca obiect „Înființare rețea de alimentare cu apă în satele …, comuna …, județul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, Gabriel Bădălău, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit bani, prin intermediar, primarului comunei respective.
Tot în luna noiembrie 2022, arată Direcția, aceluiași edil, i-ar fi promis un procent de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
Partener de fapte cu tatăl său
Curtea de Apel București stabilea, în 10 martie, admiterea contestației formulată de Niculae Bădălău, fost vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, împotriva prelungirii arestului preventiv, soluție dispusă de Tribunalul Giurgiu pe data de 28 februarie în dosarul în care Bădălău este judecat pentru dare de mită și trafic de influență.
Nicolae Bădălău a fost plasat sub control judiciar. Măsura este definitivă. Fostul parlamentar se afla în arest preventiv din 28 noiembrie 2022.
Bădălău, judecat într-un dosar DNA
Niculae Bădălău a fost trimis în judecată în decembrie 2022 de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în formă continuată, şi a unui reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.
Surse judiciare au precizat că persoana trimisă în judecată alături de Nicolae Bădălău este Elena Matache, reprezentanta firmei implicată în acest caz.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în zilele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă”, fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.
Promisiuni de influențare…
„În schimbul acestui ‘serviciu’, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria respectivă”, arată anchetatorii.
În perioada 2021-2022, spune DNA, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…”, Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.
Potrivit aceloraşi surse judiciare, primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Păsat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare pentru şantaj. Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar. El este cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA. (www.stiripesurse.ro)