Iohannis a convocat CSAT. Ministrul Apărării: „Discuţia se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României”

Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 13:00, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei, care va avea loc începând cu ora 13,00, sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vinerea trecută cu premierul Nicole Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

SUA, Franța și Spania trimit trupe în România

UPDATE ora 12:10 – Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat înaintea ședinței CSAT că discuțiile se vor concentra pe un posibil conflict asupra României și se vor propune măsuri.

„Discuţia se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, impactul cu privire la rezilienţa generală a societăţii noastre, impactul asupra opiniei publice şi vom propune un set de măsuri pentru că în această situaţie, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba de lanţul de aprovizionare cu energie, este vorba de sistemul bancar şi alte lucruri”, a spus Dîncu.

Ministrul Apărării a adăugat că nu va trimite soldați sau echipamente în Ucraina.

„Dacă vă uitaţi şi în regulile NATO, nici NATO nu poate să facă acest lucru, pentru că dislocarea oricăror trupe se poate face numai în cazul în care este ameninţată o ţară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu este vorba de asta”, a a adăugat ministrul.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a anunțat că ia în considerare trimiterea a câtorva mii de trupe, nave de război și avioane în țările baltice ți în Europa de Est – printre care și România – ca urmare a escaladării agresiunii Rusiei asupra Ucraina.

„Vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia, în România. Ele fac parte din NATO”, declara președintele SUA, Joe Biden.

Discutiile SUA-Rusia au esuat. Specialistii militari ii ofera solutii lui Putin. „Europa riscă un război mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani”

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercurea trecută că țara sa este dispusă să trimită trupe pe teritoriul României.

„Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip prezenţă înaintată consolidată, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez în discursul său.

NATO, propunere scrisă pentru Rusia

NATO va trimite la finalul acestei săptămâni o propunere scrisă Rusiei pentru calea de urmat în urma tensiunilor cu Ucraina, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Jens Stoltenberg.

„Vom sublinia că suntem gata să stăm şi să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi preocupările Rusiei”, a spus secretarul general al NATO, la CNN:

Rusia face exerciții militare la granița Ucrainei

Până în prezent Rusia a trimis zeci de mii de militari la granița cu Ucraina și în Belarus. Potrivit autorităților ruse, trupele vor fi folosite pentru exerciții comune, luna viitoare.

Pe de cealaltă parte, oficialii ucraineni au avertizat că trimiterea trupelor ar fi doar un pretext pentru lansarea unui atac împotriva statului.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *