Iohannis anunță încă o lună de stare de urgență și tăieri în sectorul bugetar

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, săptămâna viitoare, va emite un nou decret prin care se va prelungi starea de urgență pe teritoriul național cu încă 30 de zile, întrucât vârful epidemiei de coronavirus încă nu a fost atins. Iar aceasta nu este singura veste proastă pe care șeful statului a ținut să o anunțe, ieri, într-o declarație de presă susținută de la Palatul Cotroceni. Criza din sănătate va fi urmată, inevitabil, de o criză economică, motiv pentru care Guvernul a fost mandatat să mărească ținta de deficit bugetar, cu efecte negative directe asupra sectorului bugetar.

 

„Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține lucrurile, pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a precizat președintele Klaus Iohannis. Acesta susține că a discutat cu membrii Executivul, în cadrul unei ședințe de bilanț interimar asupra crizei privind epidemia de COVID-19, despre pregătirea pentru rectificarea bugetară.

„Aici lucrurile stau foarte serios și nu pot să nu spun câteva lucruri. Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite”, precizează Iohannis.

În acest fel, președintele spune că vom avea o situație complicată a bugetului. „Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a mai susținut acesta.

 

Nu este cazul să ne relaxăm

Iohannis a declarat că, în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare ca în alte țări, unde avem mulți români, cum ar fi Italia sau Spania. „Acest lucru, evident, vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: Nu este momentul să ne relaxăm; în niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile – evităm contactul și așa mai departe -, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în țările pe care tocmai le-am menționat”, a conchis Klaus Iohannis.

 

România primește echipamente și contribuie cu o echipă de medici pentru Italia

Președintele României a dezvăluit faptul că, în cursul acestei săptămâni, Guvernul va primi 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine – jandarmi, polițiști -, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. „Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical. Iată că sunt lucruri care se mișcă”, a precizat Iohannis. Acesta a adăugat că a discutat cu membrii Guvernului și despre modul în care România își arată solidaritatea față de alții, în această perioadă complicată la nivel global.

„Pot să vă spun că am decis împreună ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine (astăzi – n.red.) – o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali”, a adăugat șeful statului.

https://jurnalul.antena3.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *