Iran: americanii au transformat Golful Persic ”într-un butoi cu pulbere”

Ministerul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat astăzi Statele Unite că transformă regiunea Golfului Persic într-un „butoi de pulbere gata să ia foc”.

 Zona navigabila a Golfului Persic „este îngustă, va deveni mai puțin sigură pe măsură ce navele străine își sporesc prezența aici”, a declarat Zarif într-un interviu pentru Al Jazeera.

„Regiunea a devenit un butoi de pulbere gata să ia foc, deoarece America și aliații săi o copleșesc cu arme”, a adăugat șeful diplomației iraniene.

Pentru a face față presiunilor americane, Iranul va lua însă măsuri economice de protecție a bugetului.

„Date fiind timpurile dificile cu sancţiunile (…) este necesar să ne asigurăm că reformele în structura bugetului pentru următorul an pot să reducă dependenţa directă de veniturile din petrol la zero”, a explicat şeful Organizaţiei de Planificare şi Buget din Iran, Mohamad Baqer Nobajt.

Acesta a subliniat că, inclusiv în circumstanţe normale, ţara trebuie să-ţi reducă dependenţa de veniturile din petrol, care au fost şi sunt vitale pentru economia ţării.

„Pentru prima dată am făcut un pas important spre reforma structurii bugetare a ţării”, a precizat Nobajt în prima sesiune de lucru privind bugetul pentru anul fiscal iranian, care începe pe 20 martie 2020.

Sancţiunile americane privind sectorul petrolier iranian au intrat în vigoare în noiembrie anul trecut, la câteva luni după retragerea unilaterală a Whashingtonului din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iran.

Ideea de a reduce dependenţa de petrol „dă târcoale” Iranului de mai bine de doi ani şi, după cum a spus săptămâna aceasta ministrul iranian de Externe, Mohamad Yavad Zarif, în prezent această dependenţă este mai mică de 30%, faţă de 50% înainte.

Zarif a subliniat însă că exporturile petroliere iraniene trebuie să revină la nivelul de 2,8 milioane barili pe zi, o cantitate pe care o vindea Iranul înainte de impunerea sancţiunilor.

Sursa:www.sputnik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *