ISU Giurgiu – bilanț al Săptămânii Protecției Civile

În contextul sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, timp de o săptămână, la nivelul judeţului Giurgiu au fost organizate o serie de activităţi menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetăţenilor. Mii de giurgiuveni au participat la aceste acţiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciţii de evacuare în caz de cutremur desfăşurate în instituţiile de învăţământ, lecţii de prim ajutor sau acţiuni tip „Ziua Porţilor Deschise”.

În toate localităţile din judeţ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesionişti, cât şi prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul Primăriilor.

Sub sloganul „Împreună, mai pregătiţi”, s-au desfăşurat acţiuni de informare în 26 de comune, fiind abordate următoarele aspecte:

– pregătirea pentru situaţii deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundaţiile;

– folosirea responsabilă a instalaţiilor electrice şi de gaze;

– verificarea sobelor şi a coşurilor de fum, dar şi curăţarea periodică a acestora.

A fost reluat şi exerciţiul „Miercurea Alarmelor”, ce a avut ca scop testarea şi verificarea echipamentelor din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Exerciţiile de evacuare în caz de cutremur s-au desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Şcoala Gimnazială nr. 7 şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din municipiu. Acestea au urmărit verificarea modului de gestionare a unei situaţii de urgenţă provocate de cutremur. Totodată, s-a avut în vedere şi instruirea elevilor şi a cadrelor didactice cu privire la paşii ce trebuie urmaţi în cazul producerii unui astfel de eveniment, pentru a fi în siguranţă.

Lecţiile de prim ajutor au fost susţinute de paramedici SMURD. Folosind un manechin, aceştia le-au arătat elevilor din patru scoli şi licee cum să execute corect resuscitarea şi ventilaţiile salvatoare, iar elevii au avut posibilitatea de a exersa aceste manevre. Cu acest prilej, tinerilor le-au fost prezentate şi instituţiile de învăţământ în care se pregătesc viitorii ofiţeri şi subofiţeri de pompieri: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”, dar şi Programul „Salvator din pasiune”.

Duminică, a fost „Ziua Educaţiei Preventive în lăcaşurile de cult”. S-au desfăşurat activităţi în zona a opt biserici din municipiu şi din judeţ, fiind distribuite materiale cu informare preventivă, ce pot fi oferite credincioşilor după slujbe.

Acţiunea „Ziua Porţilor Deschise” a fost organizată în patru dintre subunităţi: Giurgiu, Bolintin Deal, Mihăileşti şi Colibaşi şi a reunit, în principal, elevi.

Pe timpul activităţilor organizate, specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire şi Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor le-au oferit giurgiuvenilor mii de pliante din cadrul campaniilor naţionale „RISC”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranţa copilului tău”, „Împreună pentru siguranţă” şi „Nu tremur la cutremur”.

Obiectivul a fost acela de a asigura educarea populaţiei pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive şi a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situaţii reale.